Nova telefonska prevara: Ako vas zove netko s inozemnim brojem, ne uzvraćajte poziv

Ana Kanazir
14. studenoga 2023.
Novosti
A- A+

Ako dobijete poziv iz inozemstva koji traje vrlo kratko, radi se o prevari, kako kažu iz HAKOM-a. Pozivi tako dolaze iz Litve, Češke i Nizozemske, a jedino rješenje je ne nazivati povratno brojeve s čudnim pozivnim brojem. Na ovaj način vam neće netragom nestati novac s računa.

Umirovljenica razgovara na telefon

Umirovljenica razgovara na telefon | Foto: Pixabay

Pozivi s nepoznatih brojeva nisu novost, a najvažnije su dvije stvari. Prvo nemojte se javiti na njih, a drugo nemojte ih nazvati povratno jer se radi o telefonskoj prevari, kako navodi HAKOM.

e-mail prevara
Statistika ne laže: U devet mjeseci prevareno 449 starijih osoba

Mnogi ljudi dobivaju pozive s nepoznatih brojeva, a nerijetko se radi o inozemnim brojevima. U ovom slučaju vas netko nazove i vrlo brzo prekine poziv. Mnoge osobe nazovu isti taj broj i ovdje nastaje problem.

– Korisniku zazvoni telefon vrlo kratko tako da se ne uspije javiti i onda se od velikog broja takvih korisnika uvijek nađe poneko tko će ipak nazvati potpuno nepoznati broj. Treba znati da u Hrvatskoj ne može nastati trošak za javljanje na bilo koji poziv i ne može nastati trošak osim ako se ne nazove broj propuštenog poziva. Zato je preporuka ne nazivati propuštene pozive iz inozemstva čije brojeve ne prepoznajemo. Korisnicima savjetujemo da ovakve pozive prijave svom operatoru, rekli su iz HAKOM-a za n1info.hr.

Dodali su i kako nije novost da su brojevi hrvatskih korisnika meta takvih prijevara, a osim što je rješenje izbjegavati povratno nazvati određene pozive, navedeni brojevi se mogu i blokirani na mobilnom telefonu pa više neće biti ni poziva.

Copy link
Powered by Social Snap