U splitskom Domu za starije konačno počeo kazneni postupak zbog 18 umrlih korisnika

Ana Kanazir
3. prosinca 2022.
Novosti
A- A+

Prije dvije godine i sedam mjeseci je za vrijeme lockdowna koronavirus ušao u Dom za starije i nemoćne osobe u Splitu, u Vukovarskoj ulici i od posljedica bolesti je tada umrlo 18 štićenika. Sada je sudac istrage Županijskog suda u Splitu odbio žalbe protiv rješenja o provođenju istrage koje su podnijeli ravnatelj Doma, glavna medicinska sestra i liječnica zadužena za korisnike u domu. Ovom radnjom konačno počinje kazneni postupak protiv navedenih osoba.

Kako sastaviti pritužbu na dom za starije | Pixabay

Kako sastaviti pritužbu na dom za starije | Pixabay

O ovom slučaju smo pisali još u rujnu kada DORH nije znao treba li pokrenuti postupak protiv Doma i ravnatelja Ivana Škaričića, koji je dobio posao bez iskustva i natječaja, a više o tome možete pročitati ovdje. Osim velikog broja oboljelih i umrlih, u Domu je tada problem bio i nedostatak opreme.

Kako sastaviti pritužbu na dom za starije | Pixabay
DORH više od dvije godine nije pokrenuo postupak zbog 18 umrlih korisnika u domu za starije u Splitu

Sumnja se da su postupili protivno Pravilniku

Ova tragedija je šokirala javnost, jer nije bilo poznato kako je točno korona ušla u dom, a otkrilo se i kako u Domu nisu imali ni dovoljno opreme kao što su maske i dezinfekcijska sredstva.

– Osnovano se sumnja da su u navedenom svojstvu te kao članovi povjerenstva pružatelja usluga socijalne skrbi tog doma, postupili protivno Pravilniku o uvjetima i načinu obavljanja mjera za sprječavanja i suzbijanje bolničkih infekcija, protivno Programu za prevenciju i kontrolu infekcija povezanih sa zdravstvenom skrbi donesenom u rujnu 2019. godine, a potom i protivno Uputama HZJZ-a za sprječavanje i suzbijanje epidemije covid-19 u Domovima za starije osobe i drugim ustanovama u sustavu socijalne skrbi od 27. ožujka 2020, navodi se na stranicama odvjetništva.

Osim toga, osnovano se sumnja i da je zbog velikog propusta troje navedenih djelatnika 15-ero djelatnika Doma i 59-ero korisnika doma bilo zaraženo koronavirusom, dok je njih 18 i umrlo, navodi N1.

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap