Obiteljsko nasilje: Čak 57 posto više kaznenih dijela, najugroženije žene!

Jasmina Grgurić Zanze
7. lipnja 2020.
Novosti
A- A+

Kućna izolacija izazvana epidemijom koronavirusa povećala je broj slučajeva obiteljskog nasilja diljem svijeta. Potvrđuju to djelomice i podaci za Hrvatsku, no kriva nije jedino korona. Naime, u prva tri mjeseca ove godine MUP je evidentirao 2.055 prekršaja i 339 kaznenih djela obiteljskog nasilja, što je za 37 posto više prekršaja te za čak 57 posto više kaznenih djela nego lani!

Foto: Rawpixel

Prema podacima policije, u prva tri mjeseca 2020. godine došlo je do dramatičnog porasta nasilja u obitelji. Ministarstvo unutarnji poslova zabilježilo je 2.055 prekršaja i 339 kaznenih djela obiteljskog nasilja, što je za 37 posto više prekršaja i za čak 57 posto više kaznenih djela nego u isto vrijeme prošle godine.

Jedinim dijelom za kriviti je i kućnu izolaciju u ožujku uslijed pandemije koronavirusa, a koja je povećala broj slučajeva nasilja u obitelji diljem svijeta.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić potvrdila je da je i njezin ured u vrijeme izolacije zbog pandemije zabilježio povećan broj pritužbi za nasilje u obitelji i među partnerima, piše portal Reci.hr.

Pritom su posebno ugrožene žene, kako ekonomski, tako i fizičkom ugrozom od strane zlostavljača.

nasilje
Žrtve nasilja među starijima uglavnom su žene koje trpe u vlastitoj obitelji

“Pravobraniteljica je zatražila od odgovornih da se u sustav zaštite i suzbijanja od seksualnog i rodno utemeljenog nasilja ugradi i dodatna zaštita žena jer su žene, statistički gledano, bile ugrožena skupina po pitanju radnih prava, plaća i mirovina te izloženosti obiteljskom i seksualnom nasilju i prije epidemije. Stoga je epidemija ozbiljno zaprijetila dodatnim ugrozama ovoj kategoriji osoba, kako u ekonomskom smislu tako i u području izloženosti većem riziku od rodno utemeljenog nasilja” – kazali su iz ureda Pravobraniteljice.

Vezano uz to u porastu je i seksualno nasilje, iako podataka za ovu godinu još nema. Ipak, da je i ono u porastu govore podaci iz 2019. kada je zabilježeno 55 posto više kaznenih djela spolnog uznemiravanja u odnosu na 2017. godinu, dok ih je u odnosu na 2018. bilo 20 posto više.

Kako se tek svaka deseta žena, prema istraživanjima, odvaži na prijavu počinitelja, stvarne brojke puno su veće.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap