Žrtve nasilja među starijima uglavnom su žene koje trpe u vlastitoj obitelji

Jasmina Grgurić
2. lipnja 2020.
Novosti
A- A+

Vukovarska udruga za podršku žrtvama i svjedocima provela je projekt „Stop nasilju nad starijima!“ Kampanja je trajala šest mjeseci, a završila je 31. svibnja ove godine. Uz upoznavanje s vrstama nasilja i poticanje na prijavu počinitelja, podaci Nacionalnog pozivnog centra za žrtve otkrivaju zastrašujuće brojke među dobnim skupinama od 51 do 65 godina te starijima.

nasilje

Foto: Pexels

Devetnaest osoba starijih od 51 godinu (28 posto) okrenulo je tijekom ovoga svibnja broj Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih dijela i prekršaja. U dobi do 65 godina njih 13, dok ih je šestero starije. Zvali su zbog nasilja u obitelji, prijetnji, teških tjelesnih ozljeda pa čak i nekoliko pokušaja ubojstava. Uglavnom zovu žene, pogotovo među starijima od 65 godina. Samo je to djelić šire slike nasilja nad starijim osobama u Hrvatskoj.

Pozivni centar za žrtve radnim danom od 8 do 20 sati

Kako bi se podigla svijest o vrstama nasilja nad starijima kao najranjivijim društvenim skupinama, među kojima je mnogo siromašnih i osoba s invaliditetom, Vukovarska udruga za podršku žrtvama i svjedocima provela je projekt „Stop nasilju nad starijima!“ financiran sredstvima Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Projekt je trajao šest mjeseci, a s provedbom je završio 31. svibnja 2020 godine.

Kako bi se žrtve osvijestilo i poticalo da prijave počinitelje, organizirane su javne akcije te karavane u Vukovarsko-srijemskoj i Osječko-baranjskoj županiji, a tu je i Nacionalni pozivni centar za žrtve kaznenih djela i prekršaja 116 006 na koji se mogu javiti žrtve radnim danom od 8 do 20 sati.

Statistika poziva od početka provedbe projekta

Prema statistici poziva Nacionalnog pozivnog centra u prosincu 2019. godine, među žrtvama starijima od 65 godina (5 posto) bilo je više muškaraca i žena, dok su u skupini od 51 do 65 godina (16 posto) više poziva uputile žene. U ove dvije dobne skupine najviše je zabilježeno nasilje u obitelji te kaznena djela prijetnje i tjelesne ozlijede, a u nešto manjem broju slučajeva i razbojništva te oštećenja imovine.

Nasilje nad starijima: Država treba žurno zbrinjavanje žrtava, ali i evidenciju počinitelja

U siječnju ove godine broj poziva je povećan, žrtve starije od 51 godine uglavnom su žene, a postotak njihovih poziva povećan je na visokih 35 posto (14 posto starijih od 65 te 21 posto u dobi od 51 do 65). Najviše su zabilježena kaznena djela prijetnje i krađe. Kod prekršaja, 20 posto ih se odnosilo na obiteljsko nasilje, a 80 posto na narušavanje javnog reda i mira. U veljači se postotak poziva starijih osoba malo smanjio na 27 posto među pozivateljima svih dobnih skupina.  No, na obiteljsko nasilje među starijima odnosilo se 50 posto prekršaja.

Pozive su u ožujku među starijima od 65 uputile isključivo žene, a uputile su pest posto od ukupnih poziva. Čak 32 posto žrtava bilo je u dobi od 51 do 65 godina te su se i kod jedne i kod druge skupine sve prijave odnosile na obiteljsko nasilje. Postotak je u travnju pao na ukupno 21 posto za obje dobne skupine (16 posto od 51 do 65 godina) a 43 posto poziva odnosilo se na obiteljsko nasilje.

Brušara kao pomoć starijim osobama

U okviru projekta tiskana je i brošura koja može biti od velike koristi:

Žrtve nasilja među starijima uglavnom su žene koje trpe u vlastitoj obitelji
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap