Obiteljski domovi: “Ministarstvo ugrožava zdravlje korisnika. Zaposlenici nisu dobili ni testove”

Jasmina Grgurić
7. listopada 2021.
Novosti
A- A+

Udruga obiteljskih domova upozorava na ignoriranje od strane Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, a koje, kako kažu, ugrožava pružanje kvalitetne socijalne usluge smještaja, odnosno zaštitu zdravlja korisnika i zaposlenika vezano za primjenu obveze covid potvrda.

Ilustracija: Unsplash

Prije nekoliko dana u sektor socijalne skrbi uvedena je obveza „COVID potvrda“, a ta se obveza odnosi i na pružatelje socijalne usluge smještaja. Udruga obiteljskih domova uputila je još 27. rujna 2021. godine prvi dopis Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike koje je zaduženo za uvođenje „COVID potvrda“ u sustavu socijalne skrbi, a kako bi zatražila dodatna pojašnjenja.

U međuvremenu je Ministarstvo 29. rujna 2021. godine poslalo dopis na sve pružatelje socijalne usluge smještaja, a da nije odgovorilo na njihov dopis.

Okupljaju četvrtinu obiteljskih domova

– Navedeni dopis daje djelomične odgovore na naša pitanja, a kako nismo dobili sve tražene odgovore na pitanja iz prvog dopisa, poslali smo 1. listopada 2021. godine podsjetnik i na opći i na adrese e-pošte osoba zaduženih za pružanje socijalnih usluga.

Korisnica obiteljskog doma (94): "Kam da idem ako zatvore? Mogli bi me na stablo objesiti"

Do danas, 6. listopada 2021. godine nismo dobili nikakav odgovor, čak niti potvrdu o primitku dopisa Od predstavnika obiteljskih domova traži se poštivanje novih pravila vezanih uz uvođenje „COVID potvrda“, dok istovremeno raspolažemo djelomičnim informacijama koje dobivamo nepravovremeno te je vrlo teško u kratkom roku uvesti nove mjere vezane uz „COVID potvrde“ – navode iz Udruge obiteljskih domova u svom priopćenju za medije.

Ističu kako okupljaju oko četvrtine svih predstavnika obiteljskih domova u Hrvatskoj te predstavnici obiteljskih domova nemaju pravodobne i potpune informacije o mjeri „COVID potvrda“ i svih pitanja koja izviru iz primjene.

Još nijedan dom nije dobio testove

“Prema informacijama s terena, postoje različite prakse primjene ove mjere s obzirom na županije. Kao da vrijede drugačija pravila po pitanju tko testira zaposlenike, nabave testova i načina pokrivanja troškova. Iako je navedeno da će testovi za zaposlenike biti osigurani i distribuirani domovima, još nijedan dom nije dobio testove.

Želite posjetiti svoje najbliže u domu za starije? Ovo su nova pravila!

K tome valja dodati da ni županijski stožeri civilni zaštite još nemaju nikakvu uputu o podjeli besplatnih testova domovima. Upravo zbog neorganiziranosti i nemogućnosti da Ministarstvo osigura što je samo najavilo, brojni zaposlenici testiraju se o svom trošku, odnosno trošku predstavnika domova!” – ističu.

Inertnost i odbijanje svake komunikacije od strane Ministarstva dovodi u pitanje provedbu novih mjera te osiguranje zaštite zdravlja naših korisnika i zaposlenika, zaključuju iz Udruge obiteljskih domova.

Obiteljski domovi: “Ministarstvo ugrožava zdravlje korisnika. Zaposlenici nisu dobili ni testove”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap