Korisnica obiteljskog doma (94): “Kam da idem ako zatvore? Mogli bi me na stablo objesiti”

Josip Mihaljević
7. listopada 2021.
Novosti
A- A+

Ministarstvo rada planira vlasnicima obiteljskih domova dati rok od pet godina da se transformiraju u ustanove socijalne skrbi. Za mnoge vlasnike to doslovno znači da bi morali srušiti kuću i izgraditi ju iz početka po novim standardima kako bi nastavili poslovati. Alternativno, mogu postati udomiteljske obitelji, ali to podrazumijeva drastično manji broj korisnika. Srljamo li reformom u katastrofalan ishod smještaja starijih i nemoćnih?

Ilustracija: Pixabay

Petstotinjak obiteljskih domova za starije s preko 9000 korisnika godinama su sustavu socijalne skrbi služili kao “štaka” koja je rješavala nedovoljne kapacitete. Sada im, donošenjem novog Zakona o socijalnoj skrbi prijeti kompletno gašenje. Ministarstvo rada to naziva prilikom za transformaciju – ili će postati ustanove u sklopu sustava socijalne skrbi (što znači zadovoljavanje strožih uvjeta koji se tiču gradnje same zgrade – a većina obiteljskih domova funkcionira u obiteljskim kućama) ili će moći postati udomiteljske obitelji što pak podrazumijeva manji broj korisnika.

Vlasnici obiteljskih domova su ogorčeni i mnogi najavljuju da će staviti ključ u bravu što bi moglo imati katastrofalne posljedice za same korisnike.

Novi uvjeti: “Morala bih srušiti kuću i graditi sve ispočetka”

Jutarnji list u utorak donosi prve reakcije ljudi iz struke i samih korisnika na najave iz Ministarstva:

Ministarstvo planira ukinuti obiteljske domove, a pravu zamjenu nemaju

“Ministarstvo se igra s ljudima. U domovima nikad nisu bili i ne znaju kako je. Mi nikoga iz Ministarstva ne možemo ni dobiti, a kamoli da su ispunili obećanje i pozvali nas na sudjelovanje u radnoj skupini za izradu Zakona. Kako se to donose zakoni bez da se barem formalno upita i struka”, poručila je za Jutarnji list Jelena Huđek, potpredsjednica Udruge obiteljskih domova.

Jelena Huđek vlasnica je Obiteljskog doma za starije osobe s mentalnim oštećenjima “Seketin” u Hrašćici kraj Varaždina. Prema podacima Ministarstva, prosječna cijena smještaja u obiteljskom domu kreće se od 3.000 do 4.000 kuna mjesečno. Huđek tvrdi da bi, kada bi poslušali Ministarstvo i postali ustanova, cijene morali drastično povećati, a kuću srušiti i graditi ispočetka.

“Kao i u svakom poslu, i u ovom ima loših primjera, ali zašto zbog njih svi moramo biti kažnjeni? I naši korisnici potjerani iz mjesta koje im je dom? Mislite da mi nismo ljuti, jako ljuti, na neodgovorne vlasnike, zbog kojih svi ispaštamo?

Ja imam dvije kuće za dom i da bih ispunila traženo, poput određene širine vrata i visine stropova mogu jedino sve srušiti i graditi ispočetka. S druge strane, mogu biti udomiteljica i imati petero štićenika. U dvije kuće? Donese li se doista ovaj zakon, kako je  sada napisan, ostaje mi samo sve zatvoriti”, zaključuje Huđek.

Korisnica: “Kam’ bi da zatvore? Mogli bi me na stablo objesiti”

Jasna Petrović: Zašto država ne gradi umirovljenička naselja gdje stariji zadržavaju samostalnost?

Ministarstvo u novom zakonu doista nije najjasnije objasnilo zašto planiraju ugasiti obiteljske domove. Sve što su rekli jest da “većina nije ispunila svoju svrhu, a to je obiteljska atmosfera u obiteljskom domu” uz dodatak da nisu osigurali kvalitetnu skrb korisnicima.

Sabina Latin, predsjednica karlovačke Udruge obiteljskih domova StarKA tvrdi da Ministarstvo uopće nije pratilo kvalitetu njihovog rada:

“Oni gase obiteljske domove, a tako nešto su sveli u obrazloženje od nekoliko rečenica? Pitam ih za početak odakle im informacije o smanjenju kvalitete, kada praćenja kvalitete s njihove strane uopće nije bilo?”, pita se Latin.

I drugi predstavnici obiteljskih domova traže odgovore na pitanja, a rijetko tko pita same korisnike. Ivanka Kunštek, 94-godišnja korisnica je vijesti o gašenju doma cinično prokomentirala:

“Kam bi da zatvore? Mogli bi me na stablo objesiti”, kazala je umirovljenica za Jutarnji list.

Korisnica obiteljskog doma (94): “Kam da idem ako zatvore? Mogli bi me na stablo objesiti”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap