Država u energetske mjere uključila i privatne domove za starije. Evo tko dobiva koliko!

Jasmina Grgurić Zanze
23. veljače 2022.
Novosti
A- A+

Vlada je u paket energetskih mjera sa 30,7 milijuna kuna obuhvatila i privatne domove za starije i nemoćne osobe, odnosno privatne pružatelje usluga za njihove potrebe. Premda se sprema reforma obiteljskih domova sa znatno strožim uvjetima poslovanja, oni pozdravljaju ovakav potez države prema njima kao pozitivni presedan.

dom za starije

Foto: Pexels

Vlada Republike Hrvatske predstavila je prošloga tjedna paket mjera za smanjenje utjecaja poskupljenja. Mjere za  socijalno ugrožene skupine teške su nešto više od 800 milijuna kuna, od čega 300 milijuna kuna za povećanje obuhvata i visine naknade za ugroženog kupca energenata, 470 milijuna kuna za umirovljenike kroz isplatu energetskog dodatka te 30,7 milijuna kuna za pružatelje socijalnih usluga.

Upravo na zadnju cifru stavljaju naglasak iz udruge Starka jer je ovo, kako kažu, jedna gotovo pa presedan mjera kad je riječ o pomoći pružateljima socijalnih usluga.

Domovima od 1.000 do 4.000 kuna mjesečno

novac
Energetski dodatak na mirovine: Kada je isplata, koliko iznosi, moram li se prijaviti?

“Izuzev par desetaka komada jednokratnih rukavica, par zaštitnih odijela, vizira i naočala te koje litre alkohola u prvoj godini izbijanja pandemije, korisnici pružatelja u privatnom sektoru nisu do sada bili pomagani.  Ovo je prvi put da se uistinu razmišljalo o tome da i ti stariji koji nisu upali u povlaštene javne decentralizirane domove ili pak nemaju prava na smještaj rješenjem CZSS-a, trebaju pomoć” – kaže predsjednica Starke, Sabina Angelina Latin.

Mjesečne potpore obiteljskim i privatnim domovima, ovisno o broju korisnika, kreću se od 1.000 do 4.000 kuna. Za one koji pripremaju i dostavljaju obroke potpora je 600 kuna, a za udomiteljske obitelji 400 kuna mjesečno.

Tablica državnih potpora privatnim domovima

Iznosi nisu dovoljni, ali su u svakom slučaju pomak

Cijene smještaja u privatnim domovima pak rastu što zahvaljujući gospodarskim, a što administrativnim izmjenama.

sabina angelina latin
Obiteljski domovi do ožujka moraju uvesti sustav za dojavu požara, ali nisu to napravili. Evo zašto!

“Cijene i moraju rasti kako bi se zadržala razina skrbi i prilagodilo uvjetima, a sve u konačnici plaćaju sami korisnici. Možemo biti zadovoljni ili nezadovoljni iznosima, ali ovo izjednačavanje prava korisnika svih domova jest pomak i ozbiljan korak naprijed naše socijale i Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike s ministrom Josipom Aladrovićem” – poručili su iz Starke.

Koliko će na daljnje povećanje cijena domova za starije kompletan paket mjera uistinu utjecati, vidjet će se već polovicom godine, zaključuju u iščekivanju novih pravilnika koji će odrediti nove uvjete za rad obiteljskih domova.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap