Počela proizvodnja cjepiva za sljedeću sezonu gripe: Znate li kako se proizvodi?

Josip Mihaljević
4. svibnja 2020.
Novosti
A- A+

Velik dio pažnje usmjeren je na epidemiju koronavirusa, ali druge bolesti neće imati previše razumijevanja za to. Prošlog tjedna obilježen je Svjetski tjedan imunizacije, a sukladno preporukama započela je i proizvodnja cjepiva protiv gripe za sezonu 2020./2021.

gripa

Foto: Pixabay

Svjetski tjedan imunizacije, koji je svake godine obilježava zadnjeg tjedna u travnju, promiče temeljnu poruku da je imunizacija ključna za sprječavanje bolesti i zaštitu života. Tema ovogodišnjeg Tjedna imunizacije je #VaccinesWork for All – cjepiva djeluju za sve, čime se naglašava da su cjepiva te ljudi koji ih razvijaju, isporučuju i koriste, istinski heroji procjepljivanja jer čuvaju zdravlje svih i svuda.

Svjetska zdravstvena organizacija u veljači je izdala preporuke za sastav cjepiva protiv gripe u sezoni 2020./2021., a sukladno s preporukama započela je i proizvodnja cjepiva.

Gripa u Hrvatskoj godišnje uzme nekoliko stotina života, a Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da kumulativna stopa smrtnosti koja se može pripisati gripi iznosi 10 osoba na 100 000 stanovnika. Cijepljenje smanjuje pobol, komplikacije, broj posjeta liječniku, broj hospitaliziranih i umrlih zbog komplikacija gripe, potrošnju antibiotika i protuvirusnih lijekova te odsutnost s posla.

Hrvati se protiv gripe cijepe pola stoljeća

gripa

Liječnici s Harvarda otkrivaju: Je li cjepivo protiv gripe efikasno kod starijih ljudi?

Cijepljenje protiv gripe u Hrvatskoj se provodi već više od 50 godina i jedna je od najučinkovitijih preventivnih intervencija u medicini, kako sa zdravstvenog tako i s ekonomskog aspekta. Ono može biti korisno za pojedince svih dobnih skupina, a posebno se preporučuje onima koji su pod visokim rizikom od ozbiljnih komplikacija i onima koji žive s osobama visokog rizika ili ih pak njeguju. Svjetska zdravstvena organizacija cjepivo preporučuje i trudnicama, djeci starijoj od 3 godine života, pojedincima s kroničnim medicinskim stanjima, starijim osobama i zdravstvenim radnicima

“Cjepiva su jedan od najvažnijih alata za sprječavanje epidemija i održavanja zdravstvene sigurnosti u svijetu. Ove godine slavimo 70. godišnjicu iskustva s cjepivima protiv gripe. Čvrsto vjerujemo da su cjepiva jedno od najisplativijih ulaganja u zdravstvu. U Mylanu smo ponosni na svoju dugogodišnju tradiciju i predanost podizanju svijesti i obrazovanja o važnosti cjepiva protiv gripe”, rekao je Željko Ravlić, direktor tvrtke Mylan Hrvatska d.o.o. koja se bavi proizvodnjom cjepiva.

Podizanje svijesti o važnosti godišnjih programa cijepljenja protiv gripe moglo bi i doprinijeti smanjenju ukupnog opterećenja gripom, posebice u svijetu kada svi gledaju što će se dogoditi s Covidom-19.

Kako izgleda proces proizvodnje cjepiva?

Gripa je još daleko, ali bolje se cijepiti na vrijeme. Najugroženija skupina su stariji

Iz Mylana su ukratko objasnili kako izgleda proces proizvodnje cjepiva za gripu. Najčešće koriste proizvodni proces na bazi jaja. Nakon što se virusi umnože u jajima, on se zatim deatkvira, nakon čega slijedi odvajanje virusnih čestica i pročišćavanje antigena.

Nakon pročišćavanja esencijalnih proteinskih antigena od virusa slijedi sterilna filtracija, a antigeni iz pojedinih sojeva se zatim miješaju kako bi se postigao potreban omjer po soju u cjepivu. Svaka se doza cjepiva pakira u injekcije za jednokratnu uporabu. Korištenjem ove dobro uhodane i provjerene tehnologije Mylan je u mogućnosti u kratkom vremenskom roku proizvesti cjepivo za svaki soj virusa gripe.

,,Proizvodnjom cjepiva protiv gripe Mylan je posvećen pružanju adekvatne isporuke i opskrbe cjepivima s dobro utvrđenim profilom imunogenosti i podnošljivosti. Inovacije i tehnologija srž su našeg poslovanja i važan faktor razvoja u proizvodnji cjepiva“, rekao je Željko Ravlić direktor Mylan Hrvatska d.o.o.