Liječnici s Harvarda otkrivaju: Je li cjepivo protiv gripe efikasno kod starijih ljudi?

Josip Mihaljević
22. studenoga 2019.
Zdravlje
A- A+

Funkcionira li cjepivo protiv gripe kod starijih ljudi?  Ponekad se čini da u jednom trenutku prevladava jedno, a u drugom trenutku potpuno suprotno mišljenje. Liječnici s najprestižnijeg harvardskog sveučilišta dali su svoj odgovor na pitanje bi li se stariji trebali cijepiti protiv gripe.

gripa

Foto: Unsplash

Liječnici s Harvarda imaju zanimljivu rubriku na svojim stranicama u kojoj odgovaraju na pitanja čitatelja. Često ta pitanja znaju biti dijelom općeg znanja, a odgovori su stvarno dobrodošli jer vrhunski stručnjaci “staju na rep” čitavoj priči.

Jedan korisnik je nedavno postavio sljedeće pitanje:

“Moja majka je u kasnim 80-ima. Ove godine se cijepila protiv gripe, ali sam čuo da cjepivo neće biti toliko efikasno zbog njene dobi. Je li to istina?”

Vrlo brzo na stranicama Harvarda objavljen je i odgovor liječnika kojeg prenosimo u cijelosti:

“Cjepivo protiv gripe može biti manje efektivno kod starijih ljudi. To se događa zbog toga što cjepivo radi na način da priprema imunološki sustav na rat protiv virusa gripe ako naleti na njega. Stariji ljudi mogu imati slabiji imunološki sustav, a samim time dolazi i do slabijeg djelovanja cjepiva.

No, dobre vijesti su da je cjepivo protiv gripe i dalje efikasno u toj dobnoj skupini. Smanjuje se broj slučaja koji završavaju u bolnici i smanjuje se broj smrti kod starijih ljudi.

Prema CDC-u (Američki centar za zaštitu i prevenciju od bolesti, op.a.), najbolji način za starije da prime cjepivo je kroz klasičnu injekciju, a ne kroz sprej za nos. Sprej za nos u sebi ima žive, ali oslabljene viruse gripe koji mogu stvoriti probleme za ljude s manje jakim imunološkim sustavom.

Vaš liječnik vam također može preporučiti jaču dozu cjepiva protiv gripe koja može kompenzirati slabije djelovanje za starije s narušenim imunološkim sustavom.”

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap