Gripa je još daleko, ali bolje se cijepiti na vrijeme. Najugroženija skupina su stariji

Jasmina Grgurić
24. studenoga 2018.
Zdravlje
A- A+

Hrvatski zavod za javno zdravstvo za ovu je sezonu osigurao 320.000 doza sezonskog cjepiva protiv gripe. Količina je procijenjena na temelju odaziva na cijepljenje u prethodnoj godini te se smatra kako će biti dovoljno za sve zainteresirane građane koji se žele zaštititi od posljedica ovih nimalo ugodnih virusa.

Foto: Pixabay

Nekima grupacijama cijepljenje se posebno preporuča, a na samom vrhu popisa nalaze se upravo osobe starije od 65 godina. Posebno je to potrebno, preporučuju stručnjaci, ako su smješteni u domovima te ako pate od kroničnih oboljenja. Bez obzira na životnu dob, cijepiti bi se tako trebale osobe s oboljenjima srca i pluća, dijabetesom, kroničnim bolestima metabolizma i bubrega te oštećenim imunološkim sustavom.

Nije kasno ni kada gripa već stigne?

Ako netko za koga je cijepljenje preporučljivo to ipak ne može učiniti zbog narušena zdravlja, umjesto njega trebali bi se cijepiti ljudi u neposrednom doticaju. Cijepljenje protiv gripe stoga se preporuča za djelatnike u domovima za starije te zdravstvene djelatnike.

Cijepljenje protiv gripe besplatno je za osobe starije od 65 godina, kronične bolesnike i zdravstvene radnike. Građani se mogu javiti kod svoga liječnika ili u pripadajućem Zavodu za javno zdravstvo.

“Preporuka je da se cijepljenje obavi prije početka sezone gripe, iako i oni koji se ne stignu cijepiti na vrijeme mogu imati korist od cijepljenja ako se cijepe kad gripa već bude prisutna u Hrvatskoj” – kažu iz Hrvatskoj zavoda za javno zdravstvo.

Djelotvornost cjepiva od 20 do 70 posto

Djelotvornost cjepiva protiv gripe je različita od sezone do sezone, a ovisi i o tome u kojoj mjeri se “cirkulirajući sojevi virusa poklapaju s cijepnim sojevima”, zatim o dobi i zdravstvenom stanju cijepljene osobe te je li osoba cijepljena prethodnih godina. U sezonama kada se sojevi dobro podudaraju, pojašnjavaju iz HZJZ-a, djelotvornost cjepiva se kod zdravih odraslih kreće oko 70 %, a kod starijih osoba i osoba s kroničnim bolestima djelotvornost je u pravilu niža, a u nekim sezonama može biti vrlo niska poput 20 % – 30 %. Međutim, kod osoba kojima je gripa ozbiljna prijetnja zdravlju, čak i smanjenje rizika od gripe cijepljenjem za 20 % je bolje nego ostaviti te osobe nezaštićene.

Najčešće nuspojave cijepljenja su blage i spontano prolaze u roku od dan do dva, a manifestiraju se kao oteklina i crvenilo na mjestu primjene, povišena tjelesna temperatura, bolovi u mišićima i glavobolja.

 

Gripa je još daleko, ali bolje se cijepiti na vrijeme. Najugroženija skupina su stariji
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap