Obavezne covid potvrde u domovima za starije: “Nekorektno, nepotrebno i diskriminirajuće”

Josip Mihaljević
25. rujna 2021.
Novosti
A- A+

Predsjednica Sindikata zaposlenika u socijalnoj skrbi Jadranka Dimić osvrnula se na najave Stožera civilne zaštite o uvođenju covid potvrda u sustav socijalne zaštite. Kaže da je bolje cijepiti korisnike nego same zaposlenike.

jadranka dimic

Foto: Jadranka Dimić, predsjednica Sindikata zaposlenika u socijalnoj skrbi | Youtube screenshot

Predsjednica Sindikata zaposlenika u socijalnoj skrbi Jadranka Dimić gostovala je na N1 televiziji. Podsjetimo, Stožer u zdravstveni sustav planira uvesti obavezne covid potvrde za zaposlenike, ali istu obavezu bi nametnuli dijelu sustava socijalne skrbi, točnije zaposlenicima koji rade u domovima za starije.

Nezadovoljstvo zbog obveznih covid potvrda

Dimić je na N1 televiziji otkrila da među radnicima u tom sustavu vlada veliko nezadovoljstvo zbog toga:

Božinović: Moguće je uvođenje covid potvrde i za zaposlenike u domovima za starije

“Nezadovoljstvo takvom najavom, jer još ne znamo hoće li do odluke doći. Zaposlenici smatraju da je to nekorektno, nepotrebno i diskriminirajuće”, kazala je Dimić.

Dodaje kako su zaposlenici u domovima za starije cijepljeni među prvima i da su tijekom koronakrize pokazali veliku odgovornost. U prvim mjesecima pandemije u domovima je vladao kaos, a Dimić smatra kako za taj rad nisu ni dovoljno plaćeni:

“Preko 70 posto zaposlenika u domovima je procijepljeno. Sad već i treću dozu trebaju primiti. U svim ustanovama se provode striktno odluke Ministarstva i Stožera. Zato smatram ovu odluku nepotrebnom.

Smatram da se treba cijepiti, ali Vlada je ostavila građanima izbor hoće li se cijepiti ili ne. Postoji i obveza poslodavca da svim mogućim mjerama štiti zdravlje zaposlenika”, smatra Dimić.

“Bolje je da procijepe sve korisnike domova”

A umjesto da se procijepe djelatnici, Dimić kaže da je puno bolja opcija da se procijepe sami korisnici domova:

Beroš najavio uvođenje covid-potvrda u zdravstvenom sustavu: "Ne možemo biti taoci necijepljenih"

“Prava poruka bi bila da se procijepi i posljednji korisnik domova za starije i nemoćne, to je jedina prava zaštita starijih i nemoćnih”, kazala je.

Budući da se o uvođenju obveznih covid potvrda u zdravstvo i domove za starije još uvijek ne zna dovoljno, Dimić je problematizirala i metodu penalizacije zaposlenika koji se ogluše. Prije svega, kaže, želi vidjeti pismenu odluku od vladajućih.

“Nevjerojatno je da mi kao partneri osnovne informacije doznajemo iz medija. U startu je bilo obavezna potvrda za psovjetu, zdravstvo i socijalnu skrb. Onda se prosvjeta više ne spominje. Vrlo neozbiljno, zaboravljaju naši predstavnici Vlade da imaju partnere i da treba sjesti za stol i dogovoriti sve”, kaže.

Najavila je da će sindikat reagirati svim raspoloživim mogućnostima, a nije isključila ni mogućnost štrajka.

 

Obavezne covid potvrde u domovima za starije: “Nekorektno, nepotrebno i diskriminirajuće”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap