Božinović: Moguće je uvođenje covid potvrde i za zaposlenike u domovima za starije

Josip Mihaljević
13. rujna 2021.
Novosti
A- A+

Ministar zdravstva Vili Beroš najavio je kako će zaposlenici u zdravstvu morati imati covid potvrde, najvjerojatnije već od listopada. Danas je potpredsjednik Vlade Davor Božinović kazao kako je moguće da se isto dogodi u domovima za starije.

Foto: Davor Božinović | FB screenshot

Potpredsjednik Vlade i šef Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović danas je najavio moguće uvođenje covid potvrda za radnike u sustavu socijalne skrbi, piše Media Servis.

Tečaj €/kn: 7,53450

Podsjetimo, ministar zdravstva Vili Beroš je ranije već najavio obavezu za zaposlenike u sustavu zdravstva, a Božinović je danas za Media Servis kazao kako bi se paralelno mogle uvesti i za radnike u sustavu socijalne skrbi:

Beroš najavio uvođenje covid-potvrda u zdravstvenom sustavu: "Ne možemo biti taoci necijepljenih"

“Moguće da će obavezne COVID potvrde za socijalne radnike biti uvedene paralelno s djelatnicima u zdravstvu. I kada govorimo o zdravstvu i kada govorimo o domovima za starije, sve se zapravo u tim sektorima na neki način vrti oko zdravlja ljudi, a naš primarni cilj je zaštititi zdravlje svih naših građana”, kazao je Božinović.

Naravno, izuzetak će biti oni zaposlenici koji se iz zdravstvenih razloga ne mogu cijepiti:

“Naravno, ako se ne možete cijepiti, ako je to medicinski uvjetovano, ne može vas nitko natjerati. Ne znam hoće li se ti ljudi morati stalno testirati, to bih prepustio liječnicima, kako te ljude zaštititi”, kazao je Božinović.

Za sada se slična odluka ne sprema i u sustavu obrazovanja. Na pitanje planira li se uvođenje covid potvrda i na “obična” mjesta poput trgovina kako bi se ljude motiviralo na cijepljenje, Božinović kaže da se ne razmišlja u tom smjeru:

“Ne bi razmišljali u tom smjeru. Sve odluke moraju biti balans između onoga što bi bilo nužno i onoga što građani mogu prihvatiti. Ovo bi značilo praktički da ne možete nigdje bez COVID potvrde. Zapravo je mudrost pronaći balans kako se maksimalno zaštititi s minimalno restriktivnim mjerama”, tvrdi Božinović.

Božinović: Moguće je uvođenje covid potvrde i za zaposlenike u domovima za starije
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap