Beroš najavio uvođenje covid-potvrda u zdravstvenom sustavu: “Ne možemo biti taoci necijepljenih”

Josip Mihaljević
10. rujna 2021.
Novosti
A- A+

Nacionalni stožer civilne zaštite održao je konferenciju za medije u 11 sati. Danas imamo 1042 nova slučajeva i osam preminulih.

Foto: Vili Beroš | FB screenshot

U posljednja 24 sata zabilježena su 1.042 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 5.691.

Među njima su 552 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 59 pacijenata.
U protekla 24 sata preminulo je osam osoba:

“Prosječna dob preminulih je 82 godine. Svi su s brojnim komorbiditetima. Među njima su tri cijepljena izrazito starije životne dobi”, kazala je Vera Katalinić-Janković.

Do danas je ukupno testirano 2.638.469 osoba, od toga 10.353 u posljednja 24 sata.

Zaključno s 9. rujna utrošeno je 3.321.265 doza cjepiva, a cijepljeno je 43,24% ukupnog stanovništva, odnosno 51,92% odraslog stanovništva. Na dan 9. rujna utrošeno je 7.358 doza cjepiva, a od toga je 4.495 osoba cijepljeno prvom dozom.

Capak: 27,3 posto više oboljelih u ovom tjednu

Krunoslav Capak je kazao kako u ovom tjednu u odnosu na prošli bilježimo rast novih slučajeva od 27,3 posto.

“Kao što znate, na objavljenoj karti ECDC-ja sve regionalne zone su nam u crvenom. Tu se uzimaju dva kriterija, udio pozitivnih u ukupno testiranima i incidencija viša od 75.

Po 14-dnevnoj stopi incidencije Hrvatska je na 17. mjestu ljestvice zemalja EU. Prosječna incidencija za RH iznosi 237,9”, kazao je Capak.

Beroš: Ne možemo biti taoci necijepljenih

Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je da je nakon prvotnog optimizma oko cjepiva došao pad zainteresiranosti.

“Dolazi jesen, dolazi nam crvena karta Hrvatske. Mogu se svi ljutiti na mene, ali ja ću reći što je istina. Virus svoje žrtve nalazi među necijepljenima najvećim dijelom. Od toga ne možemo pobjeći.

Cijepljeni su u ovom trenutku sigurniji. Na toj strani ima dovoljno mjesta za sve ostale. Pozivam još jednom necijepljene da se cijepe jer će nam na taj način jesen biti ljepša i bolja”, kazao je Beroš.

Beroš je poručio građanima koji ne vjeruju vladi, stožeru ili znanosti da vjeruju matematici:

“Dovoljan je jedan odlazak na jedno od cijepnih mjesta. Jedan odlazak svome liječniku. To je najbolja moguća premija životnog osiguranja. Meni je najzanimljivije, ali na neki način i nepravedno, to što je ključ uspjeha u rukama necijepljenih.

O njima ovisi hoće li naši zajednički napori do sada pasti u vodu ili će biti pozitivni.

Preko 81 posto novozaraženih su necijepljeni. Na respiratoru je preko 90 posto osoba koje nisu cijepljene. Matematika je vrlo egzaktna, vjerujte joj.

Najveći svjetski čelnici govore da je strpljenje pri kraju i da ne možemo biti taoci necijepljenih”, kazao je Beroš.

Beroš najavio uvođenje covid potvrda u bolnicama

Ministar je najavio uvođenje covid potvrda u bolnicama.

“Svjesni epidemiološke situacije, ali i naše odgovornosti prema djelatnicima i korisnicima zdravstvenog sustava, pripremamo dvije nove sigurnosne mjere. U zdravstveni sustav uvest će se uporaba EU digitalnih potvrda.

Svjesni smo da jedino zdravo i sigurno zdravstvo može pružati adekvatnu ulogu i liječiti naše bolesnike.

U pripremi je nekoliko odluka u Ministarstvu zdravstva i one će uskoro stupiti na snagu”, kazao je Beroš.

O široj uporabi covid potvrda

Novinarku HRT-a je zanimalo hoće li se covid potvrde uvesti i u druge institucije i možda u trgovačke centre.

“Potpuno je jasno da kao ministar zdravstva vodim brigu o zdravstvenom sektoru. Međutim, u općem kontekstu sprječavanja širenja zaraze razmišljamo i o drugim resorima. Apsolutno sam suglasan da je resor socijalne skrbi jedan od onih koji bi morao implementirati ovakav način povećanja sigurnosti, ali i šire, što će dalje ovisiti o epidemiološkoj situaciji”, kazao je Beroš.

Beroš je kasnije pojasnio kako će se covid potvrde uglavnom odnositi na zdravstvene djelatnike podsjećajući da određena ograničenja već sada postoje za građane koji trebaju njihove usluge.

“Za pacijente postoje određeni propisi HZJZ-a koji također reguliraju njihov ulaz u zdravstveni sustav. U ovom trenutku ne bi to širili na bolesnike kako im ne bi ograničili dostupnost zdravstvene zaštite. Struka misli u ovom trenutku da su njihova ograničenja zadovoljavajuća i da ih ne treba mijenjati”, kazao je Beroš.

Beroš najavio uvođenje covid-potvrda u zdravstvenom sustavu: “Ne možemo biti taoci necijepljenih”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap