Novotny: Imamo vojsku mladih umirovljenika, negdje 300-400 tisuća njih koji bi mogli raditi

Josip Mihaljević
27. listopada 2021.
Novosti
A- A+

Ekonomski analitičar Damir Novotny gostovao je u utorak na HRT-u i kazao kako bi čak 300 do 400 tisuća naših umirovljenika moglo raditi jer su mladi.

Damir Novotny Snimak zaslona: Youtube/Aljazeera

Ekonomski analitičar Damir Novotny u utorak je u ‘Studiju 4’ HRT-a kazao kako bi čak 300 do 400 tisuća umirovljenika u Hrvatskoj i dalje moglo raditi jer su – mladi. Kazao je to u kontekstu kritiziranja sindikata u Hrvatskoj koje je nazvao “najkonzervativniji dijelom hrvatskog društva”:

“Oni razmišljaju dogmatski, u kategorijama  ranog kapitalizma, izrabljivanju radničke klase, teških uvjeta rada u tvornicama, a mi zapravo industrijske proizvodnje niti nemamo. Mi nemamo tog tipa izrabljivanja radničke klase”, kazao je Novotny.

“Imamo vojsku mladih umirovljenika”

Dodaje kako vladin sektor zapošljava oko 45 posto ukupno registirano zaposlenih, a da je tu još i bujajuća siva ekonomija koju Svjetska banka procjenjuje na 30 posto BDP-a.

“Sad se postavlja pitanje, imamo 1,3 milijuna umirovljenika od kojih bi možda dio mogao ili htio raditi. Nisu oni svi

Novotny o nacionalnoj naknadi: "Solidarnost onih koji zarađuju s onima koji nisu zaradili"

nemoćni. Čak dapače, naši umirovljenici su relativno mladi s obzirom na rano umirovljenje. Mi zapravo imamo jednu vojsku mladih umirovljenika, možda 300-400 tisuća koja bi nam dobro došla, kao što je u Njemačkoj dobro došla – pokazalo se po podacima njemačkog ministarstva rada da su vrlo vrijedni zaposlenici. Imaju iskustva, ne tjeraju karijeru, situirani su i posvećeni su onom što radi.

U tom smislu bi se naše zakonodavstvo trebalo prilagoditi”, kazao je Novotny.

Komentirajući novi Zakon o radu, kazao je kako je dobro da se prisilan odlazak u mirovinu ukida kada radnik napuni 65 godina jer se radi o besmislici.

Zaposlenih umirovljenika ravno 18.327

Inače, u Hrvatsko je prema najnovijim podacima HZMO-a umirovljenika koji rade i to na polovicu radnog vremena 18.327. Daleko je to od Novotnyjevih 300-400 tisuća, a treba i podsjetiti da ih je prije nekoliko godina bilo svega pet-šest tisuća. Možemo im još pridodati 977 umirovljenih branitelja koji rade i 1.599 djelatnih vojnih osoba koje su uz primanje mirovine zaposlene. Dvadeset tisuća ljudi uvrh glave.

Treba dodati da je prosječna dob umirovljenika, barem onih koji su u mirovinu išli prema Zakonu o mirovinskom osiguranju 72 godine, dakle ne radi se baš o idealnoj dobi za rad. HZMO-ovi podaci također otkrivaju da prosječan Hrvat u 2021. godini u mirovinu odlazi sa 63 godine.

Također, kada bismo zbrojili sve korisnike mirovine koji su mlađi od 65 godina, ne bi došli ni do 200.000 osoba. A među njima su još i školarci, studenti koji primaju obiteljsku mirovinu i slično.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap