Novotny o nacionalnoj naknadi: “Solidarnost onih koji zarađuju s onima koji nisu zaradili”

Josip Mihaljević
15. prosinca 2020.
Novosti
A- A+

Umirovljenici pomalo s gorčinom dočekuju vijesti o uvođenju nacionalne naknade za starije osobe. Većina njih od nacionalne naknade neće imati nikakve koristi, osim u slučaju da primaju mirovinu manju od 800 kuna – u tom slučaju mogu zamrznuti isplatu mirovine i prebaciti se na nacionalnu naknadu za starije. Evo što o nacionalnoj naknadi za starije kaže ekonomski analitičar Damir Novotny.

Damir Novotny Snimak zaslona: Youtube/Aljazeera

Hrvatske vlade već dva desetljeća pričaju o uvođenju tzv. nacionalne mirovine, a od danas se u HZMO-u možete prijaviti za nacionalnu naknadu za starije osobe.

Ime te naknade moralo se mijenjati (izraz ‘nacionalna mirovina’ odlazi u povijest), dijelom jer se ljude ne želi dovoditi u zabludu da se radi o vrsti mirovine. Umjesto toga, nacionalna mirovina jest naknada za one koji iz bilo kojeg razloga pravo na mirovinu nisu ostvarili – za mirovinu je potreban minimalan radni staž od 15 godina, a za nacionalnu naknadu za starije takav uvjet ne postoji.

Dovoljno je posljednjih 20 godina živjeti u Hrvatskoj, biti stariji od 65 godina,  ne smijete biti korisnik mirovine ili radnik, a postoji i prihodovni cenzus. Više o uvjetima možete pročitati OVDJE.

Sustav je opterećen, a nacionalna naknada je socijalna pomoć

Net.hr je povodom uvođenja nacionalne naknade za starije razgovarao s ekonomskim analitičarom dr. sc. Damirom Novotnyjem s Visokog učilišta Algebra.

Novotny smatra da se mirovinski sustav mora mijenjati, ali ističe da je on preopterećen:

stariji siromastvo
Sutra kreću prijave za novu naknadu za starije: Evo koje uvjete morate ispuniti za 800 kuna mjesečno

“Mi imamo veliki problem prvog stupa mirovinskog sustava koji je opterećen ranije umirovljenima, dakle ljudima koji imaju nedovoljno radnog staža, a koriste određena prava po posebnim zakonima, oni koji su ranije umirovljeni na početku tranzicije sa 50 godina. Jednostavno taj sustav je izrazito opterećen i pitanje je otkud novac za dodatne isplate.

To opet mora ići iz proračuna jer jednostavno mirovinsko osiguranje ne prikupi dovoljno doprinosa da bi mogao sve pokriti”, kazao je za Net.hr

Smatra kako je nacionalna naknada za starije neka vrsta socijalne pomoći.

“Sve te mirovine koje se isplaćuju iz fonda, znači iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, a nisu rezultat dugogodišnjih uplata, predstavljaju socijalnu pomoć”, smatra Novotny.

“Solidarnost onih koji zarađuju s onima koji nisu zaradili”

Novotny smatra da konstantno povećavanje socijalnih prava smanjuje motiv građana za radom.

siromaštvo
Nestić o nacionalnoj naknadi za starije: "Učinak na siromaštvo starijih bit će iznimno ograničen"

“To želim reći, ako vi povećavate stalno socijalna prava, tada ti naši sugrađani nemaju nikakav motiv da bi ulazili u sferu rada. Nitko ne želi raditi, naravno da nitko ne želi raditi. A opet s druge strane, to je medvjeđa usluga tim ljudima jer raditi se mora.  Ne možete ne raditi, to djeluje negativno na vaše individualno psihičko zdravlje, ali i na socijalnu psihologiju, ukupnu psihologiju društva”, poručio je Novotny.

Govoreći o nacionalnoj naknadi za starije, Novotny kaže kako se radi o solidarnosti onih koji zarađuju s onima koji nisu zaradili.

“Sve to su znači na neki način socijalne pomoći, jer jednostavno ti ljudi koji primaju takvu mirovinu, a nemaju odrađen radni staž, znači da je netko drugi morao odraditi za njih da bi oni mogli dobiti taj novac. Drugim riječima, to je solidarnost onih koji zarađuju s onima koji nisu zaradili”, kazao je za Net.hr.

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap