Podaci Eurostata pokazuju: Hrvati žive u prenapučenim kućama i stanovima

Matej Markovinović
22. lipnja 2022.
Novosti
A- A+

Prema najnovijim podacima Eurostata, u Hrvatskoj čak 36,2 posto građana živi u prenapučenim domovima, s nedovoljnim brojem soba za sve osobe u kućanstvu. To je, naime, čak dvostruko više od prosjeka EU.

Foto: Unsplash

Prema definiciji, stan ili kuća smatra se prenapučenom ako svako dijete u dobi od 12 do 17 godina te punoljetni članovi kućanstva nemaju svoju sobu. Takvih domova izrazito je velik broj u Hrvatskoj.

Naime, prema recentnim podacima Eurostata, u Hrvatskoj 36,2 posto građana živi u prenapučenim domovima, što je dvostruko više od prosjeka EU. Dakle, iako su Hrvati pri vrhu EU po udjelu stanovnika koji žive u vlastitoj nekretnini, čini se da one nisu dovoljno zadovoljavajuće, piše Večernji.hr.

Glavni uzrok tog problema upravo je slabiji standard građana, zbog kojeg si jednostavno ne mogu priušititi kuću ili stan adekvatne veličine.

siromastvo
Graf gladi: Hrana od 2006. preko 40 posto skuplja, evo koliko su stvarno rasle mirovine od tada

“Problem prenapučenog stanovanja posebice pogađa veće urbane sredine u Hrvatskoj i vjerojatno je jedan od potisnih faktora za iseljavanje mladih. No, u javnom prostoru, ali i u krugovima odgovornih za ekonomsku i socijalnu politiku, ovaj se problem gura pod tepih”, smatra profesor socijalne politike, Zdenko Babić.

Prema podacima Eurostata, najlošije je stanje u Rumunjskoj u kojoj u prenapučenim kućanstvima živi 45,1 posto stanovnika. Rumunjsku slijedi Letonija s 42,5 posto, Bugarska s 39,5, a prije Hrvatska našla se i Poljska u kojoj 36,9 posto živi u prenapučenim domovima.

“Ako se nastavi ovakav izostanak mjera u području stambene politike, teško se može očekivati bilo kakav napredak s obzirom na trenutačne ekonomske tendencije, rastuću inflaciju, očekivani rast kamatnih stopa i vjerojatni pad realnih dohodaka”, zaključuje Babić za Večernji.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap