Novi podaci o inflaciji: Na godišnjoj i mjesečnoj razini najviše porasle cijene hrane i bezalkoholnog pića

Ana Kanazir
16. lipnja 2023.
Novosti
A- A+

Potrošačke cijene u Hrvatskoj su u svibnju više za 7,9 posto nego u istom mjesecu prošle godine, a to znači i da je inflacija na godišnjoj razini oslabila čak šesti mjesec za redom. Cijene dobara i usluga su se na mjesečnoj razini povećale za 0,5 posto.

Starija ženska osoba u trgovini

Poskupljenja u trgovinama | Foto: Unsplash

Prema Državnom zavodu za statistiku je vidljivo kako su na godišnjoj razini najviše narasle cijene u kategorijama Hrana i bezalkoholna pića, ali i Restorani i hoteli, po svakoj skupini za 15,1 posto, dok su na mjesečnoj razini najviše porasle cijene u skupinama Hrana i bezalkoholna pića i to za 1,6 posto, a na drugom mjestu je Rekreacija i kultura za 1,4 posto. Ipak, inflacija je i dalje u padu. Kako su se kretale cijenu u travnju, možete vidjeti ovdje.

Podaci za inflaciju u svibnju

Inflacija u svibnju | Foto: DZS

Pune police u trgovini
Inflacija u travnju usporila na 8,9 posto, ali su porasle cijene u određenim kategorijama

Ako se promatra prema glavnim skupinama, na godišnjoj razini najveći porast cijena je u prosjeku zabilježen u već spomenutim skupinama Hrana i bezalkoholna pića i Restorani i hoteli, ali i u skupinama Razna dobra i usluge, za 11 posto, Pokućstvo, oprema za kuću i redovito održavanje kućanstva, za 10,4 posto, Stanovanje, voda, električna energija, plin i ostala goriva, za 7,5 posto, Odjeća i obuća, za 7,3 posto, Rekreacija i kultura, za 7,2 posto, Zdravlje, za 6,7 posto i Alkoholna pića i duhan, za 5,8 posto. Ipak, zanimljivo je i da se bilježi pad cijena i to u skupini Prijevoz, za 4,8 posto.

Na mjesečnoj razini su također najviše porasle cijene Hrane i pića, ali i Rekreacije i kultura. Nakon toga je poskupjelo i Pokućstvo, oprema za kuću i redovito održavanje kućanstva, za 1,2 posto, Zdravlje, za 0,8 posto, Alkoholna pića i duhan, Restorani i hoteli te Razna dobra i usluge, po svakoj skupini za 0,7 posto i Odjeća i obuća, za 0,5 posto. Na mjesečnoj razini se bilježi pad cijena u skupinama Prijevoz, za 1 posto, Stanovanje, voda, električna energija, plin i ostala goriva te Komunikacija, po svakoj skupini za 0,5 posto.

Copy link
Powered by Social Snap