Inflacija u travnju usporila na 8,9 posto, ali su porasle cijene u određenim kategorijama

Ana Kanazir
16. svibnja 2023.
Novosti
A- A+

Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju su na godišnjoj razini više u prosjeku za 8,9 posto, dok su na mjesečnoj razini, u odnosu na ožujak u prosjeku više za jedan posto. Najveći porast je na godišnjoj razini zabilježen u skupinama hrana i bezalkoholna pića, a na mjesečnoj razini su najviše poskupjele odjeća i obuća, bilježi Državni zavod za statistiku. Na godišnjoj razini se bilježi i usporavanje inflacije i to peti mjesec zaredom.

Pune police u trgovini

Trgovina | Foto: Ilustracija, Unsplash

Cijene su u travnju porasle za 8,9 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, a ovo je onda i usporavanje inflacije. Kao što smo pisali u ovom tekstu, Državni zavod za statistiku je početkom svibnja objavio prvu procjenu potrošačkih cijena za travnja i procijenjeno je usporavanje od 8,8 posto.

Starija ženska osoba u trgovini
Prva procjena za travanj kaže kako inflacija i dalje pada, ali…

Prema glavnim skupinama, na godišnjoj razini, u prosjeku najveći porast potrošačkih cijena može se pratiti u skupinama ‘Hrana i bezalkoholna pića’, za 15,7 posto, ‘Restorani i hoteli’, za 15,5 posto, ‘Razna dobra i usluge’, za 11 posto, ‘Pokućstvo, oprema za kuću i redovito održavanje kućanstva’, za 10,8 posto, ‘Stanovanje, voda, električna energija, plin i ostala goriva’, za 8,6 posto, ‘Odjeća i obuća’, za 8 posto, ‘Rekreacija i kultura’, za 7,2 posto, ‘Zdravlje’, za 5,9 posto te ‘Alkoholna pića i duhan’, za 5,1 posto.

Na mjesečnoj razini najviše su u prosjeku porasle cijene u skupinama ‘Odjeća i obuća’, za 6,2 posto, ‘Restorani i hoteli’, za 2,1 posto, ‘Razna dobra i usluge’, za 1,1 posto, ‘Hrana i bezalkoholna pića’, za 1 posto, ‘Komunikacija’, za 0,5 posto, ‘Rekreacija i kultura’ te ‘Prijevoz’, po svakoj skupini za 0,4 posto.

Kako su izgledale cijene po skupinama u travnju možete vidjeti ispod:

indeksi potrošačkih cijena travanj

Indeksi potrošačkih cijena travanj | Foto: DZS

Kako su se cijene kretale po godinama od travnja 2003. godine do travnja ove godine možete pogledati ispod:

potrošačke cijene kroz godine

Potrošačke cijene kroz godine | Foto: DZS

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap