‘Meni je politike dosta’: Hrelja komentirao izbacivanje iz HSU-a, javili se i Umirovljenici zajedno

Milan Dalmacija
22. veljače 2023.
Novosti
A- A+

Saborski zastupnik Silvano Hrelja komentirao je svoje izbacivanje iz Hrvatske stranke umirovljenika. Istaknuo je kako će se i dalje boriti za umirovljenike te biti njihov predstavnik u Saboru, ali je naglasio i da se neće priključivati niti jednoj stranci, jer mu je dosta politike. Istovremeno, reagirali su i iz platforme Umirovljenici zajedno, uzvraćajući optužbe HSU-u.

Silvano Hrelja komentirao je svoje izbacivanje iz HSU-a. Foto: Mirovina.hr

Predsjedništvo Hrvatske stranke umirovljenika isključilo je u utorak iz članstva svog saborskog zastupnika Silvana Hrelju. O razlozima zbog koje su to odlučili učiniti možete čitati ovdje. Hrelja je, pak, u Hrvatskom saboru na konferenciji za medije komentirao tu odluku te otkrio kako će, nakon više od 20 godina u stranci, dovršiti svoj saborski mandat.

– Nemam što baš puno komentirati. Ja niti se imam što braniti niti ću ikoga napadati. To je stvar stranke da odluči. Ja sam čiste savjesti informirao umirovljeničke udruge i druge stranke o tome što radim u Saboru, koji su zadaci i rješenja u tijeku, koji su mi budući planovi i ne smatram to nikakvim grijehom jer ionako sam cijeli život radio za sve umirovljenike, a ne za umirovljenike članove stranke, rekao je Hrelja.

‘Malo šira slika’

silvano hrelja
Silvano Hrelja izbačen iz Hrvatske stranke umirovljenika: Evo što je bila posljednja kap koja je prelila čašu

Kao eksplicitni razlog za izbacivanje Hrelje, iz HSU-a su naveli njegovo pojavljivanje na predstavljanju programskih smjernica platforme Umirovljenici zajedno, o čemu smo također pisali. Hrelja je naglasio da nije imao niti primisli podržavati ikoga.

– To je malo šira slika, a to što se nekome ne sviđa što sam se ja pojavio u nekom drugom formatu, s nekom drugom ekipom, bez ikakvih primisli da bih nekoga podržavao ili razmišljao o nastavku političkog djelovanja, jer ja sam svoje rekao, to je njihova stvar, a njihova je stvar da vuku poteze u korist vlastite štete, jer od danas praktički nisu parlamentarna stranka. Ja se ne bih kačio ni u odredbe statuta ni ispravnosti donošenja odluke. O svemu se može dati upitnik, ali nemam ni volje ni želje time se baviti. Ako si negdje nepoželjan, ako drugi ljudi misle da mogu bolje, kvalitetnije, a zagovaraju otprilike iste stvari, suradnju s Vladom Republike Hrvatske, onda se nema tu što ni dodati ni oduzeti, rekao je Hrelja.

Naglasio je da će u Saboru djelovati kao “zastupnik svih umirovljenika” te dodao da će od sad biti nezavisni zastupnik u Klubu HNS-a i nezavisnih zastupnika. Novinari su ga upitali namjerava li ući u neku političku stranku.

– Nemam namjeru. Meni je politike dosta, poručio je Hrelja, potvrđujući svoje ranije navode kako će s krajem saborskog mandata otići u mirovinu.

‘Pucanj u vlastitu glavu’

S druge strane, reagirali su i iz platforme Umirovljenici zajedno. Šokirani su odlukom HSU-a o izbacivanju Hrelje. Osvrnuli su se i na oštar ton priopćenja, kojim je predsjednik stranke Veselko Gabričević obznanio javnosti ovu odluku.

– Naprosto je nevjerojatno koliko je frustrirajuće na vodstvo HSU-a djelovao uspješno okupljanje i početak zajedničkog djelovanja umirovljeničkih stranaka i udruga okupljenih oko zajedničke platforme Umirovljenici zajedno. Njihova reakcija na uspješno okupljanje, koje su oni smatrali nemogućim, je nešto nezabilježeno u političkom životu Hrvatske i predstavlja politički “pucanj u vlastitu glavu”, licemjerje bez presedana i neviđeno bahaćenje. Ne želimo se ovim priopćenjem uplitati u unutarstranačke odnose u HSU-u koji su kulminirali izbacivanjem saborskog zastupnika Silvana Hrelje iz stranke u kojoj je kao član i saborski zastupnik već više od 20 godina, ali naprosto moramo reagirati na uvrede, teške laži, insinuacije, spuštanje na osobnu razinu. Reagiramo upravo u interesu političke higijene kako su to i sami naglasili u svom sramotnom priopćenju, poručili su iz Umirovljenici zajedno.

Lažna obećanja Veselka Gabričevića

Umirovljenici zajedno: Predstavnici različitih opcija otkrili zajednički plan za sprječavanje siromaštva

Iz HSU-a su poručili kako platformu UZ čine “predsjednici tri opskurne umirovljeničke stranke”, “grupica vječitih kandidata za saborske fotelje” te “koje nose etiketu lažnih umirovljenika, propalih političkih preslagivača, ljubitelja NDH, prostačkih i vulgarnih verbalnih eskapada, ponosnih ‘Berinih penzića’, koalicijskih partnera Milana Bandića, samozvanih ‘žetončina'”, dodajući kako oni nastoje provesti “političku prevaru, obmanu i podvalu”.

– Na žalost jedini koji svojim lažima pokušava provesti političku prevaru, obmanu i podvalu jest sam Veselko Gabričević koji je na lažnim obećanjima kako će pokrenuti ujedinjenje umirovljeničkih stranaka i dobio povjerenje svojih članova kako bi postao predsjednik HSU-a, a sva njegova obećanja su trajala točno do proglašenja njega predsjednikom HSU-a. Neka se članovi HSU zapitaju kakva je budućnost stranke koja ni sa kime ne želi surađivati, a njen predsjednik umjesto rada želi bez ikakvog pokrića glumiti lidera. On proziva nas za neki ekshibicionizam ali jedini ekshibicionist je zapravo on sam jer ne shvaća da je izbacivanjem jedinog saborskog zastupnika iz vlastite stranke istu osudio na političku irelevantnost što uz gubitak parlamentarnog statusa vjerojatno donosi i brzo nestajanje sa političke scene.

Umirovljenici zajedno politička i programska platforma se već po prvim reakcijama potvrđuje kao jedini ispravni put za rješavanje umirovljeničkih problema stoga nas nikakvi “generali” neće spriječiti u suradnji sa svima koji su spremni osobne interese podrediti interesima umirovljenika. Jedini problem Veselka Gabričevića koji se sve više nameće kroz činjenicu da sa saborskim zastupnikom Silvanom Hreljom “pored ili ispred sebe” on ne može do saborske fotelje, a to je po svemu sudeći jedino što Veselka Gabričevića zanima, poručili su iz platforme Umirovljenici zajedno dodajući da je smiješno nazvati opskurnom inicijativu koja okuplja nekoliko stotina tisuća članova i simpatizera.

Gabričević i Hrelja
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap