Nijemci spašavaju svoje mirovine selidbom u inozemstvo: U Grčkoj uspiju uštedjeti nekoliko stotina eura

Milan Dalmacija
19. veljače 2023.
Novosti
A- A+

Kako bi smanjili životne troškove, brojni se njemački umirovljenici sele u inozemstvo. Priznaju da uspiju uštedjeti novac od svojih mirovina, iako one u inozemstvu mogu biti niže. Tako je Hrvatima koji su iz Njemačke doselili u Hrvatsku, mirovina nešto niža.

Ilustracija: Rawpixel

Zbog visokih životnih troškova, ali i nikad nižih mirovina, sve više umirovljenika odlazi iz Njemačke. Naime, shvatili su da sa svojom mirovinom lakše mogu živjeti drugdje. Tako se njemački jezik sve više čuje u Crnoj Gori i Grčkoj, koju nazivaju oazom za umirovljenike.

Fenix Magazin tako piše o bračnom paru iz Ulma, 65-godišnjem Manfredu i 63-godišnjoj Karin Reuter, koji su se preselili na Kretu.

Ni u Njemačkoj nije bajno: Sve više umirovljenika traži socijalni dodatak, 900 € im nije dosta za život

– Odlučujući faktor je bio gdje možemo dobiti najbolju moguću kvalitetu života od moje mirovine koja je gotovo 1.700 eura. Odlučili smo se za lučki grad Sitia na otoku Kreti, objasnili su Reuterovi.

Tako za stan od 140 kvadratnih metara na 10 minuta od plaže, ali s dobrim pogledom na more, plaćaju 550 eura. Režije ih koštaju oko 75 eura mjesečno, pa im za namirnice, gorivo, lijekove i tarife za mobitel ostane još gotovo 600 eura, što im je u Njemačkoj bilo nezamislivo.

No, treba znati da su njemačke mirovine u inozemstvu u pravilu manje, što smo otkrili istražujući kolike mirovine primaju Hrvati koji su nekoć radili u Njemačkoj, o čemu više možete čitati ovdje. Također, zbog posebnih poreznih obveza, ali i toga što se njemački propisi ne primjenjuju u svim slučajevima prilikom, primjerice, utvrđivanja invaliditeta ili nasljeđivanja mirovina, one mogu biti niže za umirovljenike koji žive izvan Njemačke, a primaju tamošnju mirovinu, o čemu smo također pisali.

Da bi uopće mogli dobivati mirovinu, njemački umirovljenici trebaju tamošnjem mirovinskom zavodu prijaviti svaku promjenu boravišta i broja računa. U Njemačkoj za svaku članicu EU je zadužen jedan regionalni ured mirovinskog osiguranja.

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap