Neće svi gastarbajteri dobiti pune njemačke mirovine: Postoji nekoliko razloga o kojima to ovisi

Milan Dalmacija
28. siječnja 2023.
Mirovine
A- A+

Brojni se gastarbajteri s ovih prostora nakon odrađenog radnog vijeka u Njemačkoj odlučuju vratiti kući. No, oni iz zemalja izvan EU i EFTA-e će ‘uživati’ u nešto nižoj mirovini, zbog posebnih poreznih obveza, ali i toga što se njemački propisi ne primjenjuju u svim slučajevima prilikom, primjerice, utvrđivanja invaliditeta ili nasljeđivanja mirovina.

Njemačko mirovinsko osiguranje Deutsche Rentenversicherung (DRV) isplaćuje mirovine za 1,8 milijuna ljudi u inozemstvu. Riječ je o gastarbajterima koji su se nakon odrađenog radnog vijeka vratili u svoje rodne zemlje. Prema njemačkim propisima, umirovljenici u inozemstvu ostvaruju pravo na puni iznos njemačke mirovine, ako je primaju unutar Europske unije, no ako su izvan te zajednice moraju računati na odbitke.

Tako, primjerice, Hrvatima koji se vrate u Hrvatsku, makar i na nekoliko mjeseci, mirovine ostaju iste, a uz to imaju pravo i na međunarodno zdravstveno osiguranje. Trenutno, prema procjenama njemačkog statističkog zavoda, ondje živi oko 220.000 Hrvata.

Porezne obveze izvan granica EU

Ako umirovljenici prijave prebivalište izvan EU, Norveške, Islanda, Lihtenštajna i Švicarske, odnosno zemalja članica Europskog udruženja za slobodnu trgovinu (EFTA), onda moraju biti oprezni u kalkulacijama kolika će im mirovina biti.

Znate li koliko iznose njemačke mirovine? Cifra bi vas mogla iznenaditi

Naime, ako boravak u inozemstvu nije dulji od šest mjeseci, umirovljenici imaju pravo na puni iznos mirovine čak i ako su izvan EU. Uz to, mogu računati i na redovita usklađivanja. Uz to, nešto su povoljni uvjeti za ostvarivanje mirovinskih prava u zemljama s kojima Njemačka ima potpisan međunarodni sporazum o socijalnom osiguranju, piše Fenix Magazin.

No, umirovljenici sa stalnim prebivalištem izvan Njemačke imaju “ograničenu poreznu obvezu” zbog koje im mirovina može biti umanjena. To i nije dobro s obzirom na to da su njemačke dosta više od mirovina na ovim prostorima, o čemu smo pisali ovdje. Drugi razlog za niže mirovine je promjenjivi valutni tečaj. Istovremeno, svatko tko ima prijavljeno prebivalište u Njemačkoj dulje od 183 dana je obveznik njemačkog poreza, što znači da se aktivira osnovni dodatak kojim se mirovina uvećava. Zbog toga se dio umirovljenika odlučuje za to da u Njemačkoj provede pola godine, dok ostatak provode u inozemstvu.

Posebni propisi za invalidnine i nasljeđivanje

Prema istraživanju portala Espreso iz rujna prošle godine, ondje trenutno živi oko pola milijuna Srba i 160.000 Bošnjaka, od kojih je svakako dio i umirovljenika. Oni koji su se vratili u svoje zemlje i ostali u njima trajno, primaju manju mirovinu zbog ovih odredbi iz njemačkih propisa.

Iz DRV-a upozoravaju da postoji mogućnost umanjenja i invalidske mirovine, zbog toga jer u inozemstvu vrijede drugačiji propisi o kriterijima za dokazivanje invaliditeta. Što se, pak, tiče nasljeđivanja mirovine, ono ovisi o propisima članice EU koja je bila posljednje mjesto prebivališta pokojnika. No, s posjedovanjem njemačkog državljanstva moguće je oporučno tražiti primjenu odredbi iz njemačkog nasljednog prava. Slična je stvar s obiteljskim mirovinama, o čemu smo ranije pisali.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap