Nije uspjela pobjeći pravdi: 97-godišnjakinja osuđena zbog sudjelovanja u nacističkim zločinima

Milan Dalmacija
21. prosinca 2022.
Novosti
A- A+

Zbog pomaganja i poticanja ubojstava čak 10.505 osoba te sudjelovanja u pokušaju ubojstva još pet osoba u koncentracijskom logoru Stutthof, na dvije godine zatvora uvjetno osuđena je 97-godišnja Irmgard Furchner. Ona je bila daktilografkinja zapovjednika logora te supruga vođe jednog SS odreda. Lani je uoči početka suđenja pobjegla iz doma umirovljenika u kojem je živjela.

Irmgard Furchner (97) osuđena je zbog zločina u konclogoru Stutthof | Foto: Screenshot: Youtube/Inside Edition

Završeno je vjerojatno posljednje suđenje za nacističke zločine u Drugom svjetskom ratu. Sud u njemačkom gradu Itzehoeu osudio je 97-godišnju Irmgard Furchner na dvije godine uvjetne kazne zatvora zbog pomaganja i poticanja ubojstava čak 10.505 osoba te sudjelovanja u pokušaju ubojstva još pet osoba u koncentracijskom logoru Stutthof.

Ona je ujedno i prva žena u posljednjih nekoliko desetljeća koja je osuđena za nacističke ratne zločine, piše BBC. Furchner je kao tinejdžericu od 18 ili 19 godina, zapovjednik logora nedaleko od Gdanjska zaposlio na mjestu stenografkinje. Iako je radila civilni posao, sudac je zaključio da je itekako znala što se ondje događa. Ondje je radila od 1943. do 1945., u vrijeme najgorih zvjerstava u logoru. Naime, procjenjuje se da je u Stutthofu umrlo ili raznim metodama ubijeno oko 65.000 osoba, mahom Židova, Poljaka i zarobljenih sovjetskih vojnika.

Pobjegla pred policijom, pa 40 dana šutjela

Djelatnica nacističkog koncentracijskog logora (96) pobjegla uoči suđenja

Zanimljivo, Furchner je u rujnu 2021. pobjegla iz doma umirovljenika u kojem je živjela kad je policija došla po nju kako bi je prevezla na prvo ročište. Naposljetku su je pronašli na ulici u Hamburgu, o čemu smo tada detaljno pisali.

Nakon svjedočenja preživjelih logoraša te povjesničara Stefana Hördlera, koji je suce čak odveo u logor kako bi dokazao da je ona mogla vidjeti dim iz plinskih komora kroz prozor svog ureda, Furchner je tek 40. dana suđenja prekinula šutnju.

– Žao mi je što sam tada bila u Stutthofu. To je sve što mogu reći, poručila je tada.

Ključna svjedočenja njenog supruga

Zapovjednik logora Stutthof, Paul-Werner Hoppe završio je u zatvoru 1955. godine zbog sudjelovanja u ubojstvima. Pušten je pet godina poslije. Furchner se nakon rata udala za vođu SS odreda Heinza Furchstama, kojeg je vjerojatno upoznala u logoru.

On je preminuo 1972., no njegova je svjedočenja povjesničar Hördler upotrijebio kao dokaz protiv nje. On je 1954. godine, tijekom suđenja Hoppeu rekao da su “u logoru Stutthof ljudi ubijani plinom. Osoblje u zapovjednom stožeru govorilo je o tome.”

Iako su njeni odvjetnici tražili oslobađajuću presudu, sumnjajući u to što je ona znala o zločinima, jer je bila jedna od nekoliko daktilografkinja, sud je bio neumoljiv. U protekle dvije godine na uvjetne kazne zatvora osuđena su još dva čuvara logora iz postrojbi SS-a. Njemačke vlasti provode još nekoliko istraga, ali je upitno hoće li one završiti sudskim procesom.

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap