Nevjerojatan skok: Još 2.000 umirovljenika zaposlilo se u ljetnim mjesecima!

Jasmina Grgurić
30. kolovoza 2019.
Novosti
A- A+

Turistička sezona, čini se, pogoduje zapošljavanju i kada je o umirovljenicima riječ. Naime, na tržište rada vratilo se dodatnih 2.000 umirovljenih građana. Krajem srpnja, prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, u mirovini na pola radnog vremena radilo je njih 11.558. Skok se dogodio tijekom proteka tri mjeseca, a u travnju ih je bilo 9.425.

Ilustracija: Unspash

Kako podebljati mršave mirovine, zna više od 11 i pol tisuća umirovljenika, koliko ih je u srpnju uz isplatu pune mirovine zarađivalo još i “pola” plaće. Mogućnost rada na pola radnog vremena jedna je od pozitivnih mjera mirovinske reforme, kojoj referendumskom inicijativnom sindikata sada jednim dijelom prijeti rušenje.

Nevjerojatan skok od 2.000 novih umirovljenika radnika

Ipak, sad već bivši ministar rada Marko Pavić uspio je proširenjem prava rada i na prijevremene umirovljenike uvjeriti starije građane da se vrate na tržište rada, doduše ne kako bi povećali penzije, nego se socijalizirali. No, bilo kako bilo, mjera za sada pokazuje dobre rezultate, jer je u prvih pola godine broj zaposlenih umirovljenika udvostručen.

Samo u posljednja tri mjeseca bilježi se skok od čak 2.000 zaposlenih umirovljenika više pa ih je u srpnju bilo 11.558, dok se službeni podaci za kolovoz još uvijek čekaju, premda je za očekivati još veće brojke. Bivši ministar početkom godine najavio je da će ih do kraja godine biti oko 20.000, no valja pričekati i vidjeti kako će se stvari kretati u listopadu, kada završi turistička sezona.

Zaposlenih umirovljenika u mjesec dana čak tisuću više. Pogledajte što rade!

Više od tisuću kuhara, konobara i sobarica

Da je za porast umirovljenika radnika zaslužena upravo sezona, govore podaci HZMO-a. Tako je u srpnju čak 1.175 umirovljenih građana radilo na poslovima kuhara, konobara i sobarica. Više od 2.000 ih je pak u trgovini, a oko 1.400 u prerađivačkoj industriji. Ljetni mjeseci pogodni su i za građevinske radove, u kojima je zaposleno oko tisuću umirovljenika. Gotovo 900 ih je u poslovima prijevoza i skladištenja. Neovisno od turističke sezone, 1.850 umirovljenika radi u stručnim i znanstvenim djelatnostima, a po oko 700 u administraciji i zdravstvenom sustavu.

Na posao u mirovini i dalje se više odlučuju muškarci, njih 6.931 u odnosu na 4.627 žena. Najviše umirovljenika radi na području grada Zagreba, njih oko 3.300, dok među županijama prednjače Primorsko-goranska, Splitsko-dalmatinska i Istarska.

Nevjerojatan skok: Još 2.000 umirovljenika zaposlilo se u ljetnim mjesecima!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap