Zaposlenih umirovljenika u mjesec dana čak tisuću više. Pogledajte što rade!

Jasmina Grgurić
4. srpnja 2019.
Novosti
A- A+

Turistička predsezona pozitivno se odrazila na zapošljavanje umirovljenika, koji su pronašli način kako podebljati mršave mirovine. Iako je broj zaposlenih do polovine radnog vremena stagnirao u ožujku te doživio lagani pad u travnju, podaci za svibanj otkrivaju sasvim drugačiju sliku. Čak ih je tisuću više!

Foto: Pexels

Prema posljednjim podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, krajem svibnja radilo je 10.384 umirovljenika. Mjesec dana ranije do polovine radnog vremena zaposleno je bilo 9.425 njih, a otprilike jednako toliko u ožujku.

Najviše trgovaca, vozača, konobara, sobarica…

Za rast od gotovo tisuću radnika koji su u mirovini, najvećim dijelom zaslužna je turistička predsezona pa je za očekivati dodatni porast u narednim mjesecima. Naime, konobara, kuhara i sobarica u svibnju je bilo više od 800, dok je mjesec dana ranije u djelatnostima pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane bilo 300 umirovljenih radnika manje. Za oko 200 je skočila i brojka trgovaca kojih je gotovo 2.000, dok je vozača oko 800, što je stotinu više nego u travnju. Jednaki porast zabilježen je i u prerađivačkoj industriji.

Najviše starosnih i prijevremenih umirovljenika do polovine radnog vremena zaposleno je u trgovini (1.902), zatim stručnim, znanstvenim i tehničkim djelatnostima (1.744), prerađivačkoj industriji (1.275) dok ih je gotovo tisuću u građevinskom sektoru. Po zastupljenosti slijede već spomenuti poslovi konobara, kuhara i sobarica, vozača, zdravstvenih djelatnika (779) i administratora (681). Umirovljenici rade i u ostalim uslužnim djelatnostima, a u obrazovnom sustavu ih je oko 400.

Trećina ih je zaposlena u Zagrebu

Umirovljenika koji rade više je nego umirovljenica, 6.336 muškaraca naspram 4.048 žena.

Apsurd: Dok firme traže umirovljenike, na burzi čeka 50 tisuća starijih od 50. Evo zašto!

Na rad u mirovini najviše se odlučuju zagrebački umirovljenici (3.117) te stariji stanovnici Primorsko-goranske županije (1.240) dok ih je u Splitsko-dalmatinskoj 1.082, a u Istarskoj 964 njih. Najmanje ih radi u Požeško-slavonskoj županiji, njih 73, a ispod stotinu ih je i u Ličko-senjskoj te Virovitičko-podravskoj županiji.

U posljednje tri godine broj starijih povratnika na tržište rada uz zadržavanje mirovine se učetverostručio. Tako ih je u travnju 2016. godine bilo samo 2.434, brojka se u 2018. godini udvostručila, kao i ove godine, što je posljedica zakonskih izmjena koje su proširile pravo na rad uz zadržavanje punog iznosa mirovine i na prijevremeno umirovljene građane. Ipak, i dalje ovu mogućnost koristi više starosnih nego prijevremenih umirovljenika. Ministar Marko Pavić očekuje da će ova mjera iznjedriti oko 20.000 umirovljenika na tržište rada do kraja godine.

 

Zaposlenih umirovljenika u mjesec dana čak tisuću više. Pogledajte što rade!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap