Neće voziti vlakovi, tramvaji, zrakoplovi: Francuzi sutra spremaju masovan prosvjed zbog mirovina!

Josip Mihaljević
4. prosinca 2019.
Novosti
A- A+

Baš kada smo završili s domaćim štrajkom, za sutra je najavljen masovni štrajk u Francuskoj zbog zadiranja u mirovinski sustav. Zrakoplovi neće letjeti, vozit će tek jedan od 10 dostupnih brzih vlakova, a radnici metroa su također najavili kaos u redovnim dnevnim linijama.

Foto: Youtube screenshot

Sutrašnji dan je u Francuskoj rezerviran za masovni prosvjed, piše france24.com. Godinu dana nakon ‘Žutih prsluka’ društvena situacija se još uvijek nije smirila, a korijen problema leži u najavljenoj – mirovinskoj reformi. Ovoga puta ne radi se o jednostavnom rezu na mirovinama nego, kako tvrde vladajući, većoj pravednosti mirovinskog sustava koji danas broji čak 42 posebna načina umirovljenja, koji uglavnom idu u korist zaposlenicima u javnom sektoru.

Neće voziti avioni, vlakovi, metro…

macron pismo
Predsjednik Francuske poslao pismo na hrvatskom jeziku, što kažete na njegovu ideju?

Francuska državna tvrtka koja vodi računa o željeznicama očekuje da sutra neće voziti 90 posto regionalnih vlakova, kao i oni iz prigradskih naselja  oko Pariza.

S njima se slažu i djelatnici metroa u Parizu koji kažu da će usluga biti “znatno slabija” od uobičajenog. Očekuje se da 11 od 16 gradskih linija uopće neće voziti.

S njima su i domaći piloti – oko 20 posto letova će biti otkazano.

Šefovi francuskih sindikata su najavili da će štrajk trajati “koliko god bude trebao.”

Žele napraviti mirovinski sustav “pravednijim”

Macron u strahu od Žutih prsluka: Obećao im veće mirovine i manje poreze!

Vođe sindikata kazali su da će štrajk trajati sve dok francuski predsjednik Emmanuel Macron ne odustane od svog predizbornog obećanja za jedinstveni mirovinski sustav koji bi trebao vrijediti za sve građane.

To znači da bi se ukinula 42 “posebna režima” umirovljenja za (uglavnom) javni sektor koji se kreće od zaposlenika na željeznici do odvjetnika i kulturnjaka koji rade u Pariškoj operi. Ti posebni režimi svojim zaposlenicima nude velike beneficije, od poput dodataka na mirovinu i ranijeg umirovljenja.

Međutim, Macron traži i dulji ostanak u svijetu rada i mimo 42 posebna režima, što znači da bi i radnici u privatnom sektoru morali dulje raditi.

“Zašto bi država trebala trošiti 8 milijardi eura svake godine da financiramo posebne skupine umirovljenika? Nećemo odustati, ova reforma će proći”, kazao je ministar javnih poslova Gerald Darmanin.

Prema do sada objavljenim javnim anketama, oko 76 Francuza želi ovakvu mirovinsku reformu, no samo 36 posto njih smatra da Macron ima snage da ju izgura. S druge strane, štrajk podržava 46 posto ispitanika, a velik broj građana (21 posto) je neodlučno.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap