Macron u strahu od Žutih prsluka: Obećao im veće mirovine i manje poreze!

Jasmina Grgurić Zanze
28. travnja 2019.
Novosti
A- A+

Popularni “Žuti prsluci” već mjesecima oštro prosvjeduju diljem Francuske. Nezadovoljstvo ne jenjava. Naprotiv, sve je žešće pa je, kako bi obuzdao bijes prosvjednika, francuski predsjednik Emmanuel Macron pristao na određene ustupke.

Foto: Pixabay

Macron je obećao smanjivanje poreza na dohodak, što bi trebalo povećati niske i prosječne plaće. Također, rekao je da će povećati mirovine niže od 2000 eura, a koje će se od sljedeće godine usklađivati s inflacijom. Ipak, poručio je istovremeno da ne misli odustati od plana smanjivanja poreza najbogatijima, piše Jutarnji list.

Procjenjuje se da je njegovo obećanje teško 5 milijardi eura, a taj bi novac trebao biti namaknut ukidanjem poreznih olakšica korporacijama. Novac od poreza bio bi nadoknađen povećanjem broja radnih sati i smanjenjem javne potrošnje.

Hrvatski "Žuti prsluci" najavili četiri uzastopna prosvjeda, ovo je 14 njihovih zahtjeva

Inače, Macron je ranije već obećao smanjivanje poreza, ali to nije zaustavilo prosvjede za koje je okidač Žutim prslucima bio porast cijene goriva. No, konkretnijih prijedloga tada nije bilo. Smanjivanje poreza najbogatijima francuski predsjednik i dalje pravda poticanjem proizvodnje te od najavljenog paketa neće odustati, ali će mjere preispitati već iduće godine.

Prosvjednici od lani jasno poručuju da žele manje poreze i jače javne službe, a njihovi su zahtjevi kroz učestale sastanke predsjednika s predstavnicima građana napokon počeli dopirati do odgovornih. Također, prosvjedi su uvelike narušili Macronov ugled pa mu je popularnost pala sa 60 na 30 posto u samo dvije godine. Ukoliko želi drugi mandat, a prema svemu sudeći želi, morat će pokleknuti pred upornošću prosvjednika.

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap