Glas umirovljenika Slovenije dopro do Skupštine: Moraju skupiti potpise kako bi uputili svoj zakon na glasanje

Milan Dalmacija
30. travnja 2023.
Mirovine
A- A+

Slovenska inicijativa Glas umirovljenika je nakon dvaju organiziranih masovnih prosvjeda u Ljubljani dobila priliku svoj prijedlog Zakona o povećanju mirovina uputiti u Narodnu skupštinu na izglasavanje. No, za to trebaju skupiti 5.000 potpisa. Njihov zakon počiva na povećanju svih mirovina, pogotovo onih za odrađen puni staž, ukidanju braniteljskih i nasljednih mirovina te dopunskog zdravstvenog osiguranja i uvođenju poljoprivrednih i obrtničkih mirovina.

Prosvjed umirovljenika u Sloveniji | Foto: Facebook/Glas Trebnje

Nakon dvaju masovnih prosvjeda umirovljenika koje je organizirala u Ljubljani, građanska inicijativa Glas umirovljenika Slovenije počela je prikupljati potpise za upućivanje u saborsku proceduru prijedloga Zakona o povećanju mirovina. Unatoč redovitom i izvanrednom usklađivanju mirovina u susjednoj nam zemlji, o kojima smo već pisali, Narodna skupština odobrila im je prikupljanje potpisa.

Portal Domovina piše kako su u prva dva dana prikupili 2.000 potpisa, a zakon kaže kako im je za upućivanje nekog zakonskog prijedloga u parlament potrebno svega 5.000 potpisa. No, pokretač inicijative Pavel Rupar želi mnogo veći odaziv. Plan mu je u dva mjeseca skupiti između 50 i 60 tisuća potpisa. Već se obratio svim parlamentarnim strankama za pomoć u prikupljanju potpisa, no ni iz jedne nije dobio odgovor.

umirovljenici
Slovenski ministar najavljuje mirovinsku reformu 2025., svi se pitaju što će biti sa siromašnima

– Apeliram na sve koji ne pristaju da nakon 40 godina dobivaju 500, 600 eura; također i na invalide i poljoprivrednike, da uz svoju skromnu milostinju, koju dobivaju nakon toliko godina rada, ipak potpišu i učine nešto za sebe. Nama osobno to ne treba, a najmanje meni, ali onima koji žive na rubu pristojnog života to svakako treba, poručio je Rupar.

Problem bi mu moglo stvarati istodobno prikupljanje potpisa za zakon koji bi regulirao eutanaziju. Rupar je istaknuo da mu je dojavljeno da volonteri po upravnim jedinicama pozivaju ljude da se predomisle i potpišu za zakon o eutanaziji.

Četiri točke

No, njegov zakonski prijedlog počiva na četiri glavne točke. Prva je povećanje mirovina, ovisno o cenzusima. Tako bi mirovine ispod 1.000 eura narasle za 20 posto, mirovine između 1.000 i 1.500 eura za 10 posto, a mirovine više od 1.500 eura za pet posto.

Rupar se zalaže i za posebne mirovine za poljoprivrednike i obrtnike, ali bi novim zakonom ukinuo braniteljske i nasljedne mirovine. U slučaju smrti umirovljenika, njegova bi se mirovina “razrezala” svim članovima njegove obitelji. U trećoj točki, on predviđa povećanje mirovina za odrađen puni staž za 10 posto, dok u četvrtoj želi ukinuti dopunsko zdravstveno osiguranje.

– Razmotrio sam Zakon o ukidanju dopunskog zdravstvenog osiguranja. Žao mi je što moram reći da je to farsa. To ni na koji način ne mijenja trošak ili porez kojeg građani moraju platiti, već ga samo mijenja iz dobrovoljnog u obvezno, poručio je Rupar.

Politički angažman

Njegova inicijativa dobila je poziv od predsjednice Narodne skupštine, Urške Klakočar Zupančič, što je prvi korak prema uključivanju u proces odlučivanja o mirovinskim propisima. Rupar je rekao da će se rado odazvati i biti ravnopravan partner. No, na pitanje o ulasku u politiku, bio je mnogo oprezniji iako i za to ima već razrađen plan.

– Želim da političari razmisle kome ćemo trebati. Nismo definirani, ni lijevo, ni desno. Zastupat ćemo umirovljenike, a ako uđemo u Skupštinu, formirat ćemo vladu koja će imati najbolji program za njih. Ako nas pozovu da sudjelujemo, gledat ćemo samo pogodnosti koje će imati umirovljenici, rekao je Rupar dodavši da protesti nisu dovoljni za ispunjavanje ciljeva, ali da će stranku osnovati samo ako za to postoji volja građana.

Copy link
Powered by Social Snap