Nastavak programa Zaželi: Plenković uručio ugovore vrijedne 60 milijuna kn kojima će se osigurati skrb za starije osobe

Milan Dalmacija
28. srpnja 2022.
Novosti
A- A+

Programom Zaželi financiraju se aktivnosti zapošljavanja teže zapošljivih žena na poslovima pružanja potpore i podrške za starije i/ili nemoćne osobe. Premijer Plenković danas je uručio ugovore vrijedne 60 milijuna kuna.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić uručili su u četvrtak 62 ugovora vrijedna više od 60 milijuna kuna u okviru Poziva “Zaželi – program zapošljavanja žena – faza III“.

Ide li projekt 'Zaželi' dalje? Evo koliko se starijih žena uspješno zaposlilo nakon sudjelovanja

Riječ je o projektu koji vraća na tržište rada teže zapošljive sugrađanke zrelije dobi koje će skrbiti o starijim i nemoćnim osobama, rekao je Plenković i dodao kako će se kroz ovu fazu zaposliti će 1.233 osobe koje će skrbiti oko 7400 starijih i nemoćnih, piše Hina. Podsjetio je da je do sada 15.000 žena našlo posao kroz program “Zaželi” čime je osigurana skrb za više od 50.000 starijih i nemoćnih te da je alocirano 1,8 milijardi kuna.

– To govori o uspješnosti programa koji je na tragu svih mjera aktivne politike zapošljavanja i očuvanja radnih mjesta, rekao je Plenković i napomenuo kako je trenutno nezaposleno tek nešto više od 100.000 osoba, a da je stopa nezaposlenosti najniža.

Istaknuo je da brojni u Hrvatskoj samoincijativno, ili uz različite mjere, mogu naći posao i osigurati egzistenciju sebi i svojim obiteljima te zahvalio rersornom ministru Piletiću i Hrvatskom zavodu za zapošljavanje poželjevši im uspjeh u ostvarenju budućih programa.

Očekuje se još 130 milijuna eura

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić podsjetio je da je vladinom odlukom u svibnju osigurano dodatnih 200 milijuna kuna za treću fazu programa “Zaželi” te da se očekuje Europski socijalni fond plus gdje je predviđeno 130 milijuna eura.

Zaželi: Zapošljavanje žena koje brinu o starijima na samo šest mjeseci, iz Ministarstva objasnili zašto!

Vladina je intervencija bila nužna da se na području čitave Hrvatske nastavi program “Zaželi”, dodao je i naglasio da je kroz taj program regionalno zastupljena čitava Hrvatska i osigurana je usluga pomoći u kući. Odrednica Vlade i Ministarstva deinstitucionalizacija pomoći starijim i nemoćnim osobama dokle god mogu ostati u svojim domovima, posebice stoga jer nema mjesta za smještaj u domovima za starije i da su poprilično duge liste čekanja, rekao je.

Kroz program “Zaželi” do sada je prošlo više od 14.000 teže upošljivih žena koje su dobile priliku za radno mjesto. Program će trajati šest mjeseci dok ne upogonimo Europski socijalni fond i Program učinkovitih ljudskih potencijala do 2027. kako bismo počeli koristiti sredstva iz iduće financijske omotnice, pojasnio je Piletić.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar rekao je kako ta institucija ima višestruku ulogu u provedbi tih programa kao glavni partner.

– Važno nam je da je vlada podržala program sa 200 milijuna kuna kako bismo imali kontinuitete u provedbi. Radi se o zapošljavanju 4.200 žena koje će skrbiti oko 26.000 osoba u potrebi, dodao je Lončar.

Nastavak programa Zaželi: Plenković uručio ugovore vrijedne 60 milijuna kn kojima će se osigurati skrb za starije osobe
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap