Ide li projekt ‘Zaželi’ dalje? Evo koliko se starijih žena uspješno zaposlilo nakon sudjelovanja

Josip Mihaljević
24. ožujka 2022.
Novosti
A- A+

Hoće li se nastaviti program ‘Zaželi’? Iz Ministarstva rada nemaju konkretan odgovor, kažu kako se intenzivno radi na pokretanju treće faze projekta. Iako se radi o programu koji na papiru ide na ruku i starijima (koji primaju skrb) i teško zapošljivim ženama (koje se uključuju u svijet rada), čini se da se sve pretvara u socijalnu uslugu.

Sisačka biskupija/Zaželi

Druga faza projekta “Zaželi” približava se kraju, a još uvijek nema konkretnih informacija o početku treće faze. Pitanjem hoće li se projekt nastaviti pozabavio se Faktograf.hr koji je odgovore na niz pitanja zatražio od resornog Ministarstva rada iz kojeg stiže kriptičan odgovor kako je u tijeku “intenzivan proces izrade programskih dokumenata za korištenje europskih strukturnih i investicijskih fondova iz nove financijske perspektive 2021. – 2027..”.

Žena koja radi sa starijima: "Jedan me tražio da mu okrečim kuću, a druga da pečem pekmez"

Dobro poznati projekt s jedne strane zapošljava teško zapošljive žene, uglavnom starije, a s druge pomaže brojnim starijim građanima diljem Hrvatske ima opipljive rezultate na terenu, ali budućnost mu je neizvjesna. Ipak, čini se kako projekt nema jake rezultate u glavnom cilju, a to je povećanje zapošljivosti žena nakon sudjelovanja u projektu.

Faktograf je od Ministarstva zatražio podatke o tomu koliko je žena našlo drugo zaposlenje nakon sudjelovanja u projektu. Iz Ministarstva, uz ogradu da je još uvijek velik broj projekata u provedbi, dostavljaju djelomičan odgovor te napominju kako podaci nisu reprezentativni i sveobuhvatni – ali da se u ovom trenutku može reći da je od 5421 žene koja su sudjelovale u projektu danas samo 203 zaposleno ili samozaposleno. Dodatno, prema podacima HZMO-a “od ukupnog broja sudionica s datumom izlaska iz projekta do 30. lipnja 2021. godine, a radi se o 4530 žena, njih 1724 bilo je zaposleno ili samozaposleno šest mjeseci nakon izlaska iz projektnih aktivnosti”.

Inače, brojke samog projekta poprilično su impresivne. Ukupno je zaposleno 14.299 žena koje su pružale potporu i brigu za 78.611 starijih i/ili nemoćnih osoba.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap