Treća faza projekta Zaželi: Ministarstvo napokon objavilo poziv, prijavite se!

Jasmina Grgurić Zanze
12. svibnja 2022.
Novosti
A- A+

Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike u srijedu je objavilo Poziv „Zaželi – program zapošljavanja žena – faza III“. Time će se nastaviti financiranje zapošljavanja teže zapošljivih žena za pružanje potpore i podrške za starije i nemoćne osobe.

Umirovljenica Jasna s gerontodomaćicom Ilijanom (Foto: J. Grgurić/Mirovina.hr)

Dugo se čekala objava poziva za treću fazu važnog projekta “Zaželi” na koji su već navikle i ranije dugotrajno nezaposlene žene, a još više starije i nemoćne osobe koje obilaze u njihovim domovima. Nakon mjeseci neizvjesnosti, Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike u srijedu je objavilo poziv. Njime će se, ističu, osigurati prijelazno razdoblje do usvajanja novog programa ESF+ (Europski socijalni fond) u okviru novog financijskog razdoblja 2021.-2027.

Projektni prijedlozi mogu se dostaviti od srijede, 25. svibnja 2022. godine od 9:00 sati, a poziv će biti otvoren do “iscrpljenja dostupne financijske omotnice” ili najkasnije do srijede, 31. kolovoza 2022. (ovisno što prije nastupi).

Ovoga puta zapošljavanje na samo šest mjeseci

Mana je da projekt ovoga puta ne traje dvije godine, kao dosada, nego samo šest mjeseci. Pitali smo Ministarstvo zašto je tomu tako, a odgovor ćemo objaviti kada stigne.

“Trajanje provedbe projekata u okviru faze III je do osam mjeseci, u okviru čega će se zapošljavati žene u trajanju do šest mjeseci za pružanje usluge krajnjim korisnicima – starijim i nemoćnim osobama” – ističu iz resornog ministarstva.

Profesorica Jasna (82): "U mirovini nemam vremena, jer nisam više brza kao nekada"

Uz jedinice lokalne i regionalne samouprave, prijavitelji mogu biti neprofitne organizacije koje u Statutu ili drugom temeljnom aktu imaju predviđeno djelovanje vezano uz obavljanje socijalne djelatnosti.

Starije i nemoćne osobe jedne su od najranjivijih skupina u društvu te su u visokom riziku od siromaštva i socijalne isključenosti. Studija o istraživanju o zdravlju, starenju i umirovljenju u Europi (SHARE) je pokazala da 77 tisuća stanovnika starije dobi u Hrvatskoj imaju poteškoća u obavljanju svakodnevnih aktivnosti te nemaju nikoga tko bi im u tome pomogao. Dodatno, posljednje dvije godine obilježila je pandemija koja je utjecala značajno na živote starije populacije kod koje postoji povećan rizik od socijalnog isključivanja.

Zaposleno 14 tisuća žena, usluga za 79 tisuća starijih

Slavko (64) ostao bez gerontodomaćice: "Dao bih kuću samo da imam što za pojesti"

„Povratne informacije s terena pokazuju da je program ‘Zaželi’ uspješan i nezamjenjiv u lokalnim zajednicama, jer istovremeno adresira dvije skupine naših korisnika – teže zapošljive žene te starije i nemoćne osobe. Zato je Vlada predložila njegov nastavak, jer time nastavljamo daljnje socijalno uključivanje naših građana u svim krajevima Hrvatske“ – poručio je Marin Piletić, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Do sada je u okviru obje faze Poziva „Zaželi“ od prosinca 2017. do srpnja 2021. godine financirano ukupno 746 projekata ukupne vrijednosti 1,8 milijardi kuna. Kroz projekte je ugovoreno zapošljavanje više od 14 tisuća žena koje su pružale uslugu potpore i podrške za gotovo 79 tisuća starijih i nemoćnih osoba.

Više informacija o prijavi i potrebnim dokumentima dostupno je na službenoj stranici Europskog socijalnog fonda u Hrvatskoj http://www.esf.hr/ i stranici Europskih strukturnih i investicijskih fondova https://strukturnifondovi.hr/.

Treća faza projekta Zaželi: Ministarstvo napokon objavilo poziv, prijavite se!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap