Naše zastupnike u EU parlamentu čeka 1.000 eura dodatka na mirovinu po mandatu!

Jasmina Grgurić
12. travnja 2019.
Novosti
A- A+

Mjesečna plaća za koju hrvatski radnik mora raditi godinu dana, dodatak na mirovinu od čak tisuću eura po petogodišnjem mandatu, 300 eura dnevnice… Sve je ovo i više nego dobra pozivnica za pretendirati na mjesto zastupnika u Europskom parlamentu, ali i za što mudrije dati svoj glas na nadolazećim izborima.

Zgrada Europskog parlamenta u Strasbourgu Foto: Pixabay

Hrvatskom umirovljeniku mirovina se računa, između ostalog, tako što za godinu dana staža dobiva 66,35 kuna. No, ta je vrijednost nešto drugačija kada je riječ o zastupnicima u Europskom parlamentu. Za godinu dana tamo, oni ostvaruju pravo na više od 200 eura mirovine (1.500 kuna), što znači da im nakon petogodišnjeg mandata pripada minimalno tisuću eura mirovine. Pa da pojasnimo…

Dodatak na mirovinu može biti i preko 4 tisuće eura!

Kako bismo izračunali mirovinu zastupnika u Europskom parlamentu, kojih Hrvatska trenutno ima 11, valja krenuti od njihove plaće. Njihova mjesečna primanja iznose 8.757,70 eura bruto, što je oko 65.000 kuna koliko u cijeloj godini ne zaradi većina hrvatskih radnika. Ipak, taj se iznos umanjuje za porez i doprinose pa u konačnici iznosi oko dvije tisuće eura manje, točnije 6.824,85 eura, odnosno oko 51.000 kuna, što je također na razini godišnje neto zarade u Hrvatskoj. Nadalje, taj se iznos umanjuje oporezivanjem u državi iz koje je zastupnik pa mu ostaje “svega” oko 4.400 eura mjesečne plaće, što je oko 33.000 kuna. Za taj iznos radnik na minimalcu mora raditi također godinu dana.

Izbori za EU parlament: Čak 60 posto starijih od 60 godina glas bi dalo za HDZ i SDP

Svi zastupnici imaju jednaku plaću te ona iznosi 38,5 % osnovne plaće suca na Sudu Europske unije. No, da ipak ne bi ostali zakinuti nakon dvostrukog oporezivanja, pobrinule su se razne naknade. Dnevnica im tako iznosi 300 eura, za troškove ureda svakog mjeseca isplaćuje im se 4.500 eura, a proračun za plaće asistenata iznosi oko 25.000 eura. I tu dolazimo do mirovine.

Mirovina zastupnika u Europskom parlamentu računa se u iznosu od 3,5 % plaće za svaku punu godinu mandata, ali ukupno ne može premašiti 70 % plaće. Te se mirovine isplaćuju iz proračuna Europske unije. Dakle, na neto mjesečnu plaću od  6.824,85 eura, po godini im pripada dodatak od 238 eura! Za jedan mandat koji traje pet godine to je 1.194 eura, odnosno gotovo 9 tisuća kuna, što je otprilike na razini saborske mirovine. Za dva mandata, dodatak na mirovinu dvostruko je veći te iznosi gotovo 18 tisuća kuna i tako redom do iznosa od 4.776 eura koliko mirovina ne smije premašiti.

Za mirovinu ne moraju čekati do 67 godine!

najstariji kandidati

Donosimo listu najstarijih kandidata za EU izbore: Samo dvoje su stariji od 67 godina

Da bi stvar bila još apsurdnija, zastupnik u Europskom parlamentu ne mora raditi do 67. godine, kako je Europska komisija naputila Hrvatskoj, nego u mirovinu može ići četiri godine ranije, dakle pravo na starosnu mirovinu stječe sa 63 godine.

Trenutno Hrvatska ima 11 zastupnika u EU parlamentu; Dubravku Šuicu, Ružu Tomašić, Marijanu Petir, Tonina Piculu, Jozu Radoša, Ivana Jakovčića, Biljanu Borzan, Ivanu Maletić, Davora Škrleca, Ivicu Tolića i Željanu Zovko.

Svi će oni ostvariti navedene plaće, mirovine te ostale povlastice, a one će pripasti i budućim  zastupnicima, njih dvanaestorici koje ćemo birati 26. svibnja. Kada uzmemo u obzir dodatak na mirovinu od tisuće, dvije ili više eura, razlog je to više da – biramo mudro!