Donosimo listu najstarijih kandidata za EU izbore: Samo dvoje su stariji od 67 godina

Josip Mihaljević
10. travnja 2019.
Novosti
A- A+

Izbori za europski parlament u Hrvatskoj održat će se 26. svibnja. Ukupno su predane čak 33 kandidacijske liste, što znači da je u utrci preko 300 kandidata. Malo smo pogledali dobnu strukturu kandidata i samo jedan od njih je stariji od 67 godina.

najstariji kandidati

Foto: Youtube screenshot

U Europskom parlamentu sjedili su doista iskusni kandidati: od 87-godišnjeg Jean-Marie Le Pena, do 91-godišnjeg Grka Manolisa Glezosa. Godine, dakle, nisu problem.

U vidu nadolazećih izbora za Europski parlament, analizirali smo tko su najstariji kandidati koje političke stranke iz Hrvatske žele poslati. Budući da su ukupno predane 33 kandidacijske liste, u utrci za 12 mjesta nalazi se preko 300 kandidata.

Fokusirali smo se na one političke opcije, koje prema anketama, konkuriraju za barem jedan osvojeni mandat, a kao anketu iskoristili smo HRT-ov HRejting s rezultatima od prije dvadesetak dana.

HDZ – Dubravka Šuica

Najstarija kandidatkinja HDZ-a Dubravka Šuica ima 61 godinu i nalazi se na visokom drugom mjestu na HDZ-ovoj listi, odmah iza 29-godišnjeg nositelja Karla Resslera. Šuica je već sada europarlamentarka, a budući da je izgledno kako će HDZ osvojiti najveći broj glasova – velike su šanse da će tamo i ostati.

SDP – nitko stariji od 60

SDP je pod novim vodstvom odlučio “pomladiti” svoje kandidate za EU parlament, iako se većinom radi o ljudima srednje dobi.

Tri najstarija kandidata, Mladen Novak, europarlamentarac Tonino Picula i saborski zastupnik Predrag Fred Matić imaju 59, 57 i 56 godina.

Živi zid

Dobna struktura kandidacijske liste Živog zida izuzetno je mlada. Najstariji kandidat je aktivni saborski zastupnik Branimir Bunjac, koji ima tek 47 godina.

Amsterdamska koalicija – možda najstarija lista

Amsterdamska koalicija okuplja GLAS, HSS, IDS, PGS, HSU i Laburiste, a na njihovoj kandidacijskoj listi pronašli smo pregršt starijih kandidata.

  • Mira Morović, laburistkinja i znanstvenica – 69 godina
  • Jozo Radoš, europarlamentarac – 62 godine
  • Damir Novotny, ekonomiski analitičar – 62 godine
  • Silvano Hrelja, saborski zastupnik – 61 godina
  • Anka Mrak Taritaš, saborska zastupnica – 59 godina

Most

Što se tiče Mosta, najstariji kandidat s njihove liste je profesor i saborski zastupnik Robert Podoljnjak koji ima 60 godina.

Nezavisni za Hrvatsku + HSP

Desne opcije u Hrvatskoj već godinama ne uspijevaju složiti uspješnu koaliciju, tako da su i ovaj puta podijeljeni.

Nezavisni za Hrvatsku su tako koalirali s HSP-om, a ovo su tri njihova najstarija kandidata:

  • Karlo Starčević, gradonačelnik Gospića – 66 godina
  • Željko Glasnović, saborski zastupnik – 65 godina
  • Mato Artuković, povjesničar – 64 godine

Bandić Milan 365

Zagrebački gradonačelnik složio je listu od 12 relativno poznatih kandidata, a najstariji među njima su nesuđeni hrvatski premijer Ljubo Jurčić (65) i bivši ministar gospodarstva Davor Štern koji ima 71 godinu. Upravo su on i Mira Morović jedini kandidati stariji od 67 godina.

Hrast + Hrvatska konzervativna stranka

Drugi dio desne političke frakcije čine Hrast i HKS, a predvodi ih 60-godišnja europarlamentarka Ruža Tomašić.

Uz nju, na listi su još i 62-godišnji bivši saborski zastupnik Pero Kovačević te 66-godišnji politički pisac i diplomat Tomislav Sunić.

 

Donosimo listu najstarijih kandidata za EU izbore: Samo dvoje su stariji od 67 godina
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap