Izbori za EU parlament: Čak 60 posto starijih od 60 godina glas bi dalo za HDZ i SDP

Jasmina Grgurić Zanze
28. veljače 2019.
Novosti
A- A+

Građani će za 86 dana, 26. svibnja, izaći na izbore za Europski parlament. Crobarometar donosi prvo istraživanje rejtinga stranaka te otkriva tko bi najviše profitirao da su danas izbori za eurozastupnike kojih ćemo imati 12, ali i kakve su preferencije birača po dobi, obrazovanju te mjestu stanovanja.

Foto: Pixabay

Da su danas izbori za naše zastupnike u EU parlamentu, Hrvatska demokratska zajednica osvojila bi 29,6 posto potpore birača. Na drugom bi mjestu bio SDP sa 15,7 posto, treća opcija je Živi zid sa 9,4 posto, a Amsterdamska koalicija trenutačno ima 7,2 posto. Stranka Milana Bandića ima 5 posto glasova, Most 4,9 posto te START 4 posto, pokazuje najnovije istraživanje Dnevnika Nove TV.

euparlament
Prve službene projekcije: Pogledajte tko osvaja koliko mandata na izborima za EU parlament

HDZ-u čak pet sigurnih mandata

Ostale stranke, prema ovom istraživanju, nemaju velike šanse i sve zajedno imaju 16 posto potpore, dok je neodlučnih 8,3 posto birača. Za sada, obuhvaćene su samo one stranke i koalicije koje su obznanile svoju kandidaturu u lov na mjesta u EU parlamentu.

Ukoliko se navedeni postoci glasova analiziraju D’Hondtovom metodom po kojoj će se raspoređivati mandati u Europskom parlamentu, HDZ trenutno ima 5 mandata, SDP 3, a Živi zid i Amsterdamska koalicija po jedan. Za preostala 2 mandata bi se borili HDZ, koji u nekim kombinacijama može čak i do oba preostala mjesta, te stranke Bandić Milan 365, Most, Živi zid i START.

No, najnovije istraživanje agencije IPSOS, koje je obuhvatilo 991 građanina, otkriva i preferencije hrvatskih birača prema dobi, ali i obrazovanju te podneblju u kojem žive.

Među starijima od 60 godina najveću potporu ima HDZ

Tako je HDZ uglavnom izbor birača starijih od 60 godina, njih čak 34 posto. Ovu stranku vole i oni sa završenom osnovnom školom, 52 posto njih, a popularan je i među biračima u Slavoniji i Dalmaciji, gdje se 42 do 44 posto građana odlučuje za HDZ.

No, ni SDP ne prolazi loše kod starijih od 60 godina. Ipak, za ovu se opciju odlučuje znatno manje starijih birača nego za HDZ, njih 26 posto, među onima sa srednjom školom je 18 posto birača SDP-a, a voli ga i 28 posto žitelja Zagreba i okolice.

Amsterdamsku koaliciju također izabire 10 posto starijih od 60 godina. Računati mogu i na 14 posto visokoobrazovanih, a u Istri i Primorju imaju čak 28 posto podrške birača.

Za Živi zid opredjeljuje se 24 posto birača mlađih od 30 godina, 13 posto onih sa srednjom školom, a najviše glasova mogu dobiti u Sjevernoj Hrvatskoj, 12 posto te 19 posto u Lici i Banovini.

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap