Nacionalna naknada nepravedna prema ženama: Ako muž ima mirovinu, ništa od 800 kuna!

Jasmina Grgurić Zanze
20. svibnja 2020.
Novosti
A- A+

Aktualna Vlada mandat je zaključila uvođenjem nacionalne naknade za starije osobe koje za radnog vijeka nisu skupile dovoljno radnog staža kako bi ostvarile pravo na mirovinu, ili nikada nisu radile. Iznos od 800 kuna od iduće će godine dobivati osobe starije od 65 godina, imale one nula ili 14 godina staža. Mjera kojom se zapravo najviše pomaže domaćicama, zapravo je diskriminacijska, jer ostvarivanje ovog prava ovisi o prihodima članova kućanstva, a ne prihodima osobe koja nije ostvarila pravo na mirovinu, što je bila inicijalna ideja.

Ilustracija: Unspash

Oko 60.000 starijih osoba starijih od 65 godina u Hrvatskoj, većinom žena, ne ostvaruje pravo na mirovinu. No, tek svaka treća od njih od iduće će godine ostvarit pravo na nacionalnu naknadu, namijenjenu upravo osobama koje nisu skupile 15 godina radnog staža. Razlog tomu su postavljeni uvjeti, pri čemu prihod po članu kućanstva ne smije biti veći od 800 kuna, koliko iznosi i naknada.

Koliko je mjera nepravedno postavljena, najbolje ilustrira nekoliko činjenica.

Suprug ne smije imati mirovinu veću od 1.600 kuna

Iznos nacionalne naknade jednak je iznosu socijalne pomoći, odnosno zajamčene minimalne naknade koja za samca bez prihoda iznosi 800 kuna. Međutim, za radno nesposobnog samca “socijala” je 920 kuna, dakle veća. Naime, radno nesposobna je i osoba od 70 godina, jer ona po sili zakona više ne može raditi, sve i da to želi.

Druga činjenica je da će jednak iznos dobivati i netko tko nikada radio i netko tko je sakupio 14 godina staža. Naime, dok prva osoba nije uplatila ništa u mirovinski fond, druga je temeljem uplata “zaradila” 958 kuna mirovine, koliko vrijedi 14 godina staža pomnoženih s aktualnom vrijednošću mirovine (68,45 kuna po godini). Znači, 158 kuna više od onoga što će joj država sada “pokloniti”.

Žene imaju 419 kuna nižu mirovinu, razlika svake godine sve veća!

Da bi stvar bila gora, ta ista žena koja je radila 14 godina i jedna godina staža joj nedostaje za mirovinu, neće dobiti ništa, ni tih 800 kuna, ako njezin suprug ima primjerice 1.601 kunu mirovine. Jer, prema postavljenom cenzusu prihod u dvočlanom kućanstvu ne smije biti veći od 1.600 kuna.

S druge strane, osoba starija od 65 godina koja nije radila ni dana, svojih će 800 kuna dobiti ako njezin suprug ima primjerice 1.599 kuna mirovine. Dakle, za državu obitelj s dvije kune više može normalno živjeti u starosti i pomoć joj nije potrebna, bez obzira što je jedan od ta dva člana redovno novac uplaćivao u državni proračun tijekom 14 godina, a drugi zaradio mirovinu.

Trebala biti isplaćena svima starijima od 65

Pravo na rad treba dati i korisnicima obiteljskih mirovina

Nacionalna naknada inicijalno nije bila zamišljena kao zamjena za socijalna pomoć, a čak se zvala i mirovinom te je trebala biti isplaćena svima koji nakon 65 godina života nemaju pravo na mirovinu. U tom bi slučaju ona ispunila smisao i doista ženama u starosti vratila njihovo dostojanstvo, vraćajući im za godine koje su radile, bilo u uredu, bilo na polju, bilo u kuhinji, neovisno o njihovim muževima koji su svoje mirovine ionako zaradili.

Također, jedan od uvjeta za ostvarivanje prava na nacionalnu naknadu od 800 kuna, koja će se početi isplaćivati od iduće godine, jest najmanje 20 godina prebivališta u Hrvatskoj. Uvjet je i da osoba starija od 65 ne prima zajamčenu minimalnu naknadu, nema ugovor o uzdržavanju, nije smještena u ustanovu socijalne skrbi, uz već spomenuti prihod po članu kućanstva od 800 kuna.

 

Copy link
Powered by Social Snap