Sabor izglasao nacionalnu naknadu za starije, a onda se raspustio!

Josip Mihaljević
18. svibnja 2020.
Novosti
A- A+

Danas je posljednji radni dan 9. saziva Hrvatskog sabora. Klubovi zastupnika od jutra iznose stajališta, a oko 11 sati počelo je glasanje o do sada raspravljenim točkama dnevnog reda. Jedan od posljednjih zakona koje je Sabor izglasao prije raspuštanja je i prijedlog Zakona o nacionalnoj naknadi za starije osobe.

Snimak zaslona

Parlamentarna većina danas je raspustila 9. saziv Hrvatskog sabora. No, prije toga su glasali o svim prijedlozima zakona o kojima su do sada raspravljali, a da ih još nisu izglasali. Jedan od njih je i Prijedlog zakona o nacionalnoj naknadi za starije osobe, odnosno “nacionalnoj mirovini”, koja osobama starijima od 65 godina bez prava na mirovinu donosi 800 kuna mjesečno. Više o nacionalnoj mirovini možete pronaći OVDJE.

Sabor je danas glasao o još jednom “umirovljeničkom” zakonu, a riječ je o izmjenama Zakona o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju. Radi se o HSU-ovom pokušaju o povećavanju cenzusa za besplatno dopunsko osiguranje, no za razliku od nacionalne naknade za starije – ovaj prijedlog nije imao potrebne glasove.

Danas su također izglasali rebalans proračuna, a imenovana je nova glavna državna odvjetnica Zlatu Hrvoj-Šipek.

Za raspuštanje je glasalo 105 saborskih zastupnika, devet ih je bilo protiv, a četiri suzdržana.

Što nam raspuštanje Sabora govori o izborima?

Ekskluzivno: Otkrivamo iznos i detaljne uvjete za ostvarivanje nacionalne mirovine!

Vladajuća većina Sabor želi raspustiti kako bi se tijekom ljeta mogli održati parlamentarni izbori. Sada kada je Sabor raspušten, počinju ustavni rokovi za raspisivanje parlamentarnih izbora. Oni mogu biti najranije 30, odnosno najkasnije 60 dana od raspuštanja Sabora.

Izbore raspisuje predsjednik RH Zoran Milanović, a oni se moraju održati u jednom od ova četiri datuma:

  • 21. lipnja
  • 28. lipnja
  • 5. srpnja
  • 12. srpnja

Prije raspuštanja – prosvjed ispred Sabora

ruza umirovljenica
Umirovljenica (73) u potresu ostala bez kuće: "Živim sama, nemam novca, bolje da sam poginula"

Zadnji dan Sabora neće proći bez prosvjeda. Naime, predstavnici zagrebačke oporbe od jučer prosvjeduju na Markovu trgu, ogorčeni činjenicom da će se parlament raspustiti prije nego što se donese Zakon o obnovi Zagreba od posljedica potresa 22. ožujka.

Danas ujutro su im se pridružili i ljutiti građani čije su kuće i stanovi razrušeni, a na Markovom trgu su se pojavili s fotografijama svojih oštećenih stanova.

Pred njih je kratko izašao i predsjednik Vlade Andrej Plenković nakon čega su uslijedili žestoki zvižduci, a građani su Vladi i Saboru poručili: “Prvo Zakon, onda razlaz!”.

Sabor izglasao nacionalnu naknadu za starije, a onda se raspustio!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap