Hoću li dobiti energetski dodatak ako uz mirovinu ostvarujem i neke druge prihode?

Jasmina Grgurić Zanze
21. ožujka 2022.
Novosti
A- A+

Svim umirovljenicima čija mirovina ne prelazi 4.000 kuna bit će u travnju isplaćen energetski dodatak. Naše čitatelje zanima hoće li dobiti dodatak ukoliko uz mirovinu ostvaruju i neki drugi prihod, primjerice onaj od iznajmljivanja nekretnine ili neke druge djelatnosti. Odgovore doznajemo u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje.

Foto: Pexels

Umirovljenici čija mirovina ne prelazi 4.000 kuna dobit će energetski dodatak u travnju. Uvjet je da imaju prebivalište u Hrvatskoj i da primaju hrvatsku mirovinu, a uz nju mogu primati i mirovinu iz inozemstva. Bitno je da ukupna mirovinska primanja u ožujku ne prelaze iznos od 4.000 kuna. No, što je s onima koji uz mirovinu rade ili ostvaruju neku vrstu dodatnog prihoda, primjerice od iznajmljivanja nekretnine ili neke druge djelatnosti?

Naime, jedna čitateljica požalila nam se da nije dobila covid dodatak, kako tvrdi, jer iznajmljuje dio stana.

Čitateljica tvrdi da nije dobila covid dodatak jer iznajmljuje dio stana, HZMO: To nema nikakve veze!

“Lani covid dodatak nisu mogli dobiti umirovljenici koji su imali prijavljen najam nekretnine, makar on bio i sto kuna. Tako umirovljenik može imati malu mirovinu i da preživi mora dio stana dati u najam, a da bude pošten prijavi najam i plaća porez. Sve skupa ne mora biti više od 4.000 kuna, ali nema pravo na dodatak. Hoće li tako biti i sada s energetskim dodatkom?” – pita nas umirovljenica Dubravka.

Međutim, iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje tvrde da to nije točno, odnosno da iznajmljivanje nije prepreka za dobivanje bilo covid bilo energetskog dodatka, i to bez obzira na visinu tog prihoda.

novac
Energetski dodatak na mirovine: Kada je isplata, koliko iznosi, moram li se prijaviti?

“Činjenica da čitateljica iznajmljuje stan ne utječe na isplatu covid dodatka. Napominjemo da se u ukupno mirovinsko primanje uračunava iznos mirovine iz obveznog mirovinskog osiguranja, iznos dokupljene mirovine čija je isplata preuzeta prema Zakonu o nastavku isplate dokupljenih mirovina  i drugi dodatci koji se isplaćuju uz mirovinu, osim naknade zbog tjelesnog oštećenja i doplatka za pomoć i njegu” – kažu nam iz HZMO-a.

Prihod uz mirovinu nije prepreka za energetski dodatak

Slijednom toga isto će biti i s energetskim dodatkom. Naime, u obzir se uzima ukupno mirovinsko primanje isplaćeno za ožujak 2022., no ne i prihodi od iznajmljivanja, bez obzira koliki oni bili. Dakle, osoba može ostvarivati prihod uz mirovinu, neovisno o iznosu, jer on ne ulazi u navedeni cenzus od 4.000 kuna.

racun struja HEP
Kako do vaučera? Provjerili smo gdje se prijaviti i mogu li se koristiti za više računa!

Ipak, postoji jedna skupina umirovljenika koji neće dobiti energetski, kao što nisu ni covid dodatak, njih gotovo 20 tisuća koji uz mirovinu rade do polovine radnog vremena, čak i ako im mirovina i plaća zajedno ne prelaze 4.000 kuna. Naime, uvjet je da osoba ne obavlja vrstu djelatnosti na temelju koje postoji obaveza osiguranja.

Iznosi energetskog dodatka podijeljeni su u četiri kategorije, ovisno o mirovini: 

  • do 1.500 kuna mirovine – 1.200 kuna dodatka
  • od 1.500,01 do 2.000 kuna mirovine – 900 kuna dodatka
  • od 2.000,01 do 3.000 kuna mirovine – 600 kuna dodatka
  • od 3.000,01 do 4.000 kuna mirovine – 400 kuna dodatka
Popularno
Copy link
Powered by Social Snap