Mrsić: “Ako Medved nastavi gomilati braniteljske mirovine, imat ćemo kolaps sustava”

Jasmina Grgurić
18. svibnja 2019.
Novosti
A- A+

Bivši ministar rada i mirovinskog sustava, Mirando Mrsić, komentirao je povlaštene mirovine koje su ovih dana “na tapeti”. Osvrnuo se na izjavu ministra branitelja Tome Medveda koji je ovih dana kazao da je izdvajanje tih mirovina “izrazito zahtjevan i složen proces“. Zaključio je tako da Medved ili ne smije reći istinu, ili ne poznaje sustav.

mirando mrsić

Foto: Mirando Mrsić | YouTube screenshot

Predsjednik Demokrata i nekadašnji resorni ministar za mirovine u Vladi Zorana Milanovića kazao je da postpuci ministra Tome Medveda mogu dovesti do kolapsa mirovinskog sustava.

“Problem mirovinskog sustava su povlaštene mirovine i to posebno braniteljske mirovine. Ministar Medved ili ne smije reći istinu, ili ne poznaje sustav kad tvrdi da bi izdvajanje braniteljskih od ostalih mirovina bilo komplicirano” – rekao je za N1 Mrsić.

Dodao je da su 2013. godine napravili prvi korak, kada su sve mirovine po posebnim propisima, pa tako i braniteljske, razdvojili na dva dijela.

Medved: "Manipulira se braniteljskim mirovinama, dostavit ćemo podatke"

“Onaj dio koji je zarađen radom bi se financirao iz doprinosa, a ostali dio iz sredstava proračuna. Međutim, HDZ je čim je došao na vlast to zaustavio, ne zato što je to komplicirano za napraviti, već se boji reakcije branitelja. Da budemo potpuno jasni, braniteljima se treba osigurati dostojanstvena primanja kao zahvalu za sudjelovanje u Domovinskom ratu, ali ona ne smiju biti na teret radnika” – stava je nekadašnji ministar.

Zaključio je da ministar Medved samo gomila broj branitelja, braniteljskih mirovina i mirovina HVO-a.

“U mandatu ministra Medveda imamo situaciju da i 25 godina nakon rata dobivamo nove branitelje i imamo preko 15 000 novih zahtjeva za mirovinama. Ako se tako nastavi, to će za posljedicu imati kolaps sustava”, rekao je Mirando Mrsić.