Most objasnio koja se poruka krije iza skoka 63-godišnjaka sa stijene u more

Jasmina Grgurić Zanze
3. srpnja 2020.
Novosti
A- A+

Može nam se sviđati ili ne, ali predizborni spot Mosta svakako je nešto dosad neviđeno u Hrvatskoj. Teško da smo u kampanji  imali prilike vidjeti išta kontroverznije, tim više jer sa stijene u more skače 63-godišnji politički kandidat, Jakoslav Rojnica. Spot je podigao dosta prašine, a iz Mosta su objasnili poruku koju on krije.

Mostov kandidat sa šestog mjesta u X. izbornoj jedinici, 63-godišnji Jakoslav Rojnica, skočio je u predizborne svrhe sa stijene u more. Skokom je donio dosad neviđeni moment predstavljanja u hrvatskoj politici.

Politički zatvorenik na Golom otoku

Spot koji traje oko pola minute nabijen je dramaturgijom. Stariji čovjek u crnom odijelu i bijelim cipelama stoji na rubu stijene i gleda prema pučini. Napetost pojačava glazba i kamera koja oko njega kruži. Na pola videa, on skače na noge u more, vidi se samo pjena, ali nakon nekoliko sekundi izranja na površinu. U idućem kadru vidimo mokrog Rojnicu koji u kameru govori kako ćemo s njima isplivati iz svih problema.

Inače, Jakoslav Rojnica bio je politički zatvorenik u vrijeme Jugoslavije, a o svojem boravku na Golom otoku napisao je autobiografsku knjigu ‘Ja sam 6387’.

Zbog velikog interesa koji je spot izazvao u javnosti, Most je objasnio poruku koja se krije iza skoka u more.

Jedini način bijega bio je skok u more

“Jakoslav Rojnica, kandidat Mosta u X. izbornoj jedinici snimio je predizborni spot koji je izazvao puno pažnje. Neki su reagirali na njega čuđenjem, neki sa podsmijehom, ali taj spot i taj skok imaju svoju poruku.

Naime, Rojnica je bio zatvorenik Golog otoka, na kojem je proživio stravične torture i mučenja. Jedini način za zatvorenike Golog otoka da dođu do slobode bio je skok u more i pokušaj plivajućeg bijega na drugu obalu.

Puno njegovih prijatelja, zatvorenika, na taj je način izgubilo svoj život. Nikad se nisu dokopali slobode, i ovaj Rojničin skok je posvećen njima, ali je i poruka svima u Hrvatskoj da se za slobodu treba izboriti, da se za slobodu treba odvažiti, da za slobodu treba skočiti u neizvjesnost!

Žrtva koja se od nas traži sada nije niti približna onoj kakvu su morali podnijeti zatvorenici Golog otoka, ali ipak zahtijeva hrabrost! Izađite na izbore, odvažite se i skočite u bolju budućnost!” – objavio je Most na svojoj Facebook stranici.

Spot je na Youtubeu u svega par dana pregledan gotovo 80.000 puta.

 

Most objasnio koja se poruka krije iza skoka 63-godišnjaka sa stijene u more
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap