Izborna obećanja ove stranke starijim biračima sviđaju se više i od SDP-a i od HDZ-a

Jasmina Grgurić Zanze
10. travnja 2024.
Novosti
A- A+

Premda je sredinom ožujka HDZ umirovljenicima prema našim anketama bio prvi izbor na nadolazećim parlamentarnim izborima, stvari sada izgledaju malo drugačije. Pitali smo naše čitatelje čija im se izborna obećanja sviđaju, a najviše ih se opredijelilo za ponudu političke platforme ‘Umirovljenici zajedno’. Na drugom mjestu se našao SDP, dok je HDZ, kada je o obećanjima riječ, pao na treće mjesto. Ipak, sviđanje i glasovanje nisu ista stvar pa ostaje otvoreno u čiju će korist 17. travnja presuditi stariji birači.

Ilustracija: Rawpixel

Više od 1.500 čitatelja sudjelovalo je u anketi portala Mirovina.hr u kojoj smo pitali umirovljenike koje im se izborno obećanje političkih stranaka najviše sviđa. Rezultati su i više nego zanimljivi, jer se njih gotovo 30 posto nije izjasnilo za HDZ ili SDP, već za opciju koju nudi politička platforma ‘Umirovljenici zajedno’. Naime, umirovljenicima se najviše sviđa njihovo obećanje o povećanju mirovina odmah na 60 posto prosječne plaće.

Obećanja SDP-a dobila 27 posto, HDZ-ova 21 posto

Na drugom mjestu je SDP-ov plan za povećanje mirovina na 750 eura, za što se opredijelilo gotovo 27 posto anketiranih. S tim u vezi, SDP-ov čelnik Peđa Grbin rekao je da bi po dolasku na vlast mirovine povećali i više od obećanih 750 eura, jer se u međuvremenu nastavila inflacija, o čemu više možete pročitati ovdje.

HDZ je tek na trećem mjestu kod umirovljenika. Za njihovo povećanje mirovina od 30 posto na 750 eura je tek svaki peti umirovljenik, odnosno njih oko 21 posto. Za deset posto rasta mirovina, uz rast mirovina usklađivanjem stranke Možemo odlučilo se samo oko sedam posto umirovljenika. Mostov prijedlog o dodatku na mirovinu od 309 eura za čuvanje unuka podržava manje od dva posto anketiranih.

Rezultati ankete portala Mirovina.hr

Rezultati ankete portala Mirovina.hr

Svaki treći ispitani u ožujku rekao da će glasati za HDZ

Ovi rezultati prilično se razlikuju od ankete koju smo proveli prije dva tjedna. Tada je 27 posto anketiranih reklo da SDP-ova koalicija ni s Milanovićem ne može ugroziti pobjedu HDZ-a na izborima, o čemu smo pisali ovdje. Ipak, već se tada vidjelo da vlada tijesna utrka između dvije vodeće stranke.

Jednako tako, prije nešto manje od mjesec dana svaki četvrti anketirani izjasnio se da će svoje povjerenje na izborima ukazati nekoj od stranaka umirovljenika. Jednako toliko ih se opredijelilo i za SDP. Ipak, HDZ je tada uvjerljivo vodio među umirovljenicima s 32 posto glasova. Više o rezultatima ožujske ankete pročitajte ovdje.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap