Mirovinsko prenosi vlasništvo nad zgradama domova za starije na županije

Jasmina Grgurić
14. listopada 2021.
Novosti
A- A+

Nakon Koprivničko-križevačke županije, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje nastavlja prenositi vlasništvo nad nekretninama u kojima se nalaze domovi za starije i nemoćne osobe na županije. Na red je došla Istarska, a do kraja godine prijenos vlasništva očekuje još devet županija za ukupno 14 domova.

Ugovor potpisali ravnatelj HZMO-a i istarski župan Foto: HZMO

Istarska županija je postala vlasnikom nekretnina triju domova za starije osobe u Puli, Novigradu i Raši, čiji je i osnivač. Naime, 2002. godine osnivačka prava na domovima za starije osobe u Istarskoj županiji prenijeta su s Republike Hrvatske na Istarsku županiju, ali tom prilikom nisu riješeni i imovinsko-pravni odnosi na nekretninama u kojima domovi za starije osobe obavljaju svoju djelatnost.

Od ukupno četiri ustanove nad kojima su prenesena osnivačka prava, tri su do sada svoju djelatnost obavljala u objektima koje su u cijelosti ili djelomično u vlasništvu Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. Ukupna vrijednost tih nekretnina iznosi nešto manje od 44 milijuna kuna.

hzmo
HZMO, vlasnik preko 20 domova za starije, polako počinje s prijenosom vlasništva na županije

Istarski župan Boris Miletić istaknuo je da su se prijenosom vlasništva sada stekli preduvjeti kako bi mogli nastaviti s projektima proširenja smještajnih kapaciteta postojećih ustanova, a što će biti cilj i u ostalim županijama. Bez prijenosa vlasništva županije nisu mogle aplicirati za sredstva iz europskih fondova.

Ravnatelj HZMO-a Ivan Serdar osvrnuo se na Odluku Vlade RH iz studenog 2020. godine „kojom su zaduženi resorno Ministarstvo i HZMO da osiguraju sve uvjete kako bi uredili zemljoknjižne odnose s ciljem prijenosa vlasništva bez naknade osnivačima, u ovom slučaju županijama“.

– Ugovor smo potpisali već s Koprivničko-križevačkom županijom, a danas i s Istarskom županijom, a do kraja godine potpisat ćemo s još devet županija, za ukupno 14 domova.  Nakon što smo uspješno ishodovali suglasnog Upravnog vijeća i Vlade RH, potpisali smo danas ovaj Ugovor i vjerujem da će to biti vjetar u leđa Županiji da aplicira na sredstava iz EU fondova što do sada nisu mogli jer nisu bili vlasnici nekretnina, poručio je ravnatelj Serdar koji je napomenuo da Ugovor definira da se namjena tih domova neće mijenjati narednih 20 godina, odnosno da se nekretnine ne smiju prodati, te da namjena mora ostati ista kao što je i sada.

Isti ugovor nakon toga potpisan je i s Dubrovačko-neretvanskom županijom, čime se napravio prijenos vlasništva na nekretnini Doma za starije osobe Korčula.

Mirovinsko prenosi vlasništvo nad zgradama domova za starije na županije
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap