HZMO, vlasnik preko 20 domova za starije, polako počinje s prijenosom vlasništva na županije

Josip Mihaljević
29. srpnja 2021.
Novosti
A- A+

Na 71. sjednici Vlade prošao je prijedlog odluke o davanju suglasnosti ravnatelju Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje za prijenos prava vlasništva doma za starije u Požegi, Rijeci, Krku i Zagrebu bez naknade.

hzmo

Foto: HZMO | Youtube screenshot

Malo vidljiva, ali važna umirovljenička tematika jest vlasništvo domova za starije u Hrvatskoj. I ptice na grani znaju da kapaciteta u njima nema dosta i da se na svoje mjesto u domu zna čekati i više od deset godina. Umirovljeničke udruge, poglavito Sindikat i Matica, tražili su da se vlasništvo nad pojedinim društvenim domovima za starije koji su u vlasništvu HZMO-a prenese na županije.

Vlada je već krenula tim putem još krajem 2020. godine, a sredinom srpnja smo mogli vidjeti kako to izgleda u praksi. Ravnatelj HZMO-a Ivan Serdar i župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren potpisali su ugovor o prijenosu prava vlasništva na nekretnini Doma za starije i nemoćne Koprivnica. Vlasnik nekretnine bio je HZMO, a županija samo korisnik, no to će se u brojnim županijama promijeniti.

“Takvim odlukama domovi će se zaštititi od moguće nekontrolirane privatizacije i prenamjene, unaprijedit će se životi korisnika te će se omogućiti proširivanje kapaciteta domova, što je vrlo bitno s obzirom da je Hrvatska među najgorim zemljama u EU po pokrivenosti populacije starijih od 65 godina u institucionalnom smještaju”, komentirali su iz Sindikata umirovljenika.

Na današnjoj sjednici Vlade prošle su tri odluke o prijenosu prava vlasništva. Ravnatelj HZMO-a Ivan Serdar dobio je suglasnost za prijenos prava vlasništva požeškog Doma za starije (vrijednost nekretnine iznosi 31,21 milijuna kuna) na Požeško-slavonsku županiju, zatim dvije nekretnine u Rijeci i na Krku (ukupna vrijednost 105,88 milijuna kuna) na Primorsko-goransku županiju i čak pet nekretnina u Zagrebu (ukupna vrijednost 558.61 milijuna kuna) na Grad Zagreb. Svi prijenosi vlasništva odvit će se bez naknade, što je je jako dobra vijest za domove i županije.

Svim tim domovima vlasnik je bio HZMO, a sada kada su pravno vlasnici postale županije, dobit će mogućnost za apliciranje na EU fondove što će olakšati mogućnost širenja kapaciteta i unaprjeđenja usluge.

U HZMO-ovom vlasništvu je ukupno 29 domova za starije, Koprivničko-križevačka bila je prva koja je ostvarila prijenos vlasništva, a sada su na redu i osam nekretnina iz današnje sjednice Vlade.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap