Mirovinsko objavilo nove uvjete za isplatu energetskog dodatka!

Jasmina Grgurić Zanze
10. svibnja 2022.
Novosti
A- A+

Vlada je u petak izmijenila Odluku o isplati jednokratnog novčanog primanja korisnicima mirovine radi ublažavanja posljedica porasta cijena energenata. Mirovinsko je objavilo tablicu s novim uvjetima, ali datum same isplate – još uvijek ne otkrivaju.

novac

foto: Chris Lawton, Unsplash

Odlukom Vlade povećan je iznos mirovine sa 4.000 na 4.100 kuna, iznad kojeg korisnici mirovine ne ostvaruju pravo na energetski dodatak, a propisuju se i novi iznosi po razredima, uvećani u skladu s usklađivanjem mirovina. Podsjetimo, Vlada je u petak izmijenila Odluku o isplati jednokratnog novčanog primanja korisnicima mirovine radi ublažavanja posljedica porasta cijena energenata.

Izmjene prolongirale rok isplate koji je i dalje nepoznat

Nova tablica sada izgleda ovako:

Tablica/HZMO

Nema sumnje da su izmjene uvjeta prolongirale sam rok isplate koji Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje još uvijek ne otkriva, navodeći kako će energetski dodatak umirovljenicima biti isplaćen u svibnju. Podsjetimo, Vlada je zadržala jednake cenzuse kao i lani kada je isplaćivala covid dodatak, a da u energetski nije uračunala da su mirovine u međuvremenu rasle usklađivanjem, zbog čega bi deseci tisuća umirovljenika sada ostali bez pomoći.

Uvjet je prebivalište, ali i da niste u radnom odnosu

vlada rh
Službeno: Povećani cenzusi za energetski dodatak, provjerite koliko ćete dobiti!

Iz HZMO-a podsjećaju na ostale uvjete koji moraju biti zadovoljeni. Jednokratno novčano primanje isplatit će se korisnicima mirovine ostvarene u Hrvatskoj, s prebivalištem u Hrvatskoj, zatečenima u isplati mirovine za ožujak, ako im mirovina ne prelazi iznos od 4.100 kuna i koji nisu zaposleni.

Korisnicima mirovine s inozemnim elementom (oni koji uz hrvatsku mirovinu primaju i dio mirovine iz inozemstva te koji su navršili mirovinski staž u inozemstvu, a nisu ostvarili pravo na mirovinu u inozemstvu), kao i korisnicima kojima su postupci ostvarivanja prava na mirovinu u tijeku (koji ispunjavaju uvjete za isplatu) jednokratno novčano primanje isplatit će se najkasnije u srpnju 2022.

Inozemna mirovina ili staž? Evo što trebate napraviti!

Iz Mirovinskog podsjećaju da korisnici s inozemnim elementom moraju HZMO-u dostaviti dokaz o visini inozemne mirovine putem online obrasca ili popunjavanjem Tiskanice za dostavu podataka o visini inozemne mirovine do 30. lipnja 2022. Tiskanica se može predati i osobno. Dokazom o visini inozemne mirovine smatra se potvrda banke/izvadak bankovnog računa s vidljivom svotom inozemne mirovine za ožujak 2022. u neto iznosu ili potvrda inozemnog nositelja o visini mirovine isplaćene za ožujak 2022. u neto iznosu

Korisnici hrvatske mirovine koji su ostvarili staž u inozemstvu, a ne primaju mirovinu iz inozemstva na Tiskanici ili online obrascu moraju označiti polje – Izjavljujem da ne primam inozemnu mirovinu.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap