Mirovina sa 68: Sindikati traže da se uvede odšteta za prijevremene umirovljenike

Jasmina Grgurić Zanze
30. rujna 2019.
Novosti
A- A+

Vrlo ishitreno Vlada je prije tjedan dana izašla s izmjenama paketa zakona o radu, kako bi se oni uskladili s promjenama u Zakonu o mirovinskom osiguranju. One su pak produkt prihvaćenih prijedloga referendumske inicijative “67 je previše”. Među njima je ukidanje podizanja dobi za odlazak u mirovinu na 67 godina, što je Ministarstvo rada i mirovinskog sustava prihvatilo na način da se dobna granica za umirovljenje vraća na 65 godina, uz mogućnost produljenja radnog odnosa do 68 godina. Iz današnjih sastanaka ministra sa sindikatima i poslodavcima čini se kako do kraja nisu zadovoljni ni jedni ni drugi.

Rad u starosti Ilustracija: Pixabay

Konačni dogovor oko izmjena paketa zakona o radu, vezano uz Zakon o mirovinskom osiguranju, očekuje se do kraja ovoga tjedna. No, otvoreno javno savjetovanje s građanima i ostalim zainteresiranim skupinama završava u ponedjeljak pa bi i nakon toga moglo biti određenih promjena. Nakon danas održanog sastanka s predstavnicima sindikata i poslodavaca, ministar Josip Aladrović je rekao da će se izmjene idući tjedan naći na sjednici Vlade, potom slijedi saborska procedura i zakoni će s primjenom početi 1. siječnja 2020. godine.

Veće izmjene od onih predloženih ministar ne očekuje, ali tamo gdje su uočili određene nedostatke će i reagirati kroz konzultacije sa socijalnim partnerima i poslodavcima.

“Neke smo argumente i pitanja podnijeli, Vlada je to saslušala. Cilj je održivi mirovinski sustav. I dalje imamo sumnji, naročito oko dijela Zakona o radu. Idući sastanak je, nadamo se, kada završi javna rasprava” – rekao je za HRT direktor Hrvatske udruge poslodavaca, Davor Majetić.

Fond za prijevremeno umirovljene radnike

Poslodavcima su sporna pojedina prava radnika, poput onih na otpremninu u slučaju da ih poslodavac ne želi zadržati nakon 65. godine u radnom odnosu te bolovanja koja bi se mogla zloupotrebljavati.

No, čini se kako nisu zadovoljni ni sindikati koji su tražili da se vrati dobna granica na 65 godina, ali očito nisu očekivali baš ovakav rasplet s mogućnosti rada do 68. godine.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever istaknuo je na današnjem sastanku da treba nadoknaditi štetu radnicima koji su otišli u prijevremenu mirovinu ove godine, njih više od 5.000 jer su zbog mirovinske reforme u ovih prijelaznih godinu dana strože penalizirani. Također, tražili su da se uz sustav otpremnina uvede i fond za isplatu odštete prijevremeno umirovljenim radnicima koji primaju doživotno umanjenu mirovinu.

“Poslodavac, koji ih se riješio jer su mu prestari, uplaćivao bi u neku vrstu fonda kojim bi se tim ljudima uplaćivala razlika do pune mirovine. Poslodavci tako nešto dosad nikako nisu prihvaćali, ali se i dalje tijekom ove godine vrlo izdašno rješavaju radnika poznije životne dobi koji bi još mogli raditi” – rekao je Sever.

Treba uvesti kriterije rada do 68. godine

Sindikati nezadovoljni jer Vlada odvojeno pregovara s poslodavcima: "To nije dobro"

Da bi produljenje rada do starosne mirovine za tri godine moglo zaustaviti zapošljavanje i napredovanje mladih u sustavu znanosti i obrazovanja upozorio je državni tajnik u Ministarstvu znanosti Tome Antičić .

“Ako bi se produljio radni vijek, sljedeće tri godine ne bi bilo napredovanja mladih i njihova zapošljavanja u znanosti i visokom obrazovanju, a s obzirom na otvorene granice EU-a, izvrsni mladi znanstvenici otići će iz zemlje” – kazao je za HRT Antičić.

Antičić upozorava da među znanstvenicima postoji veliko zanimanje za radnim odnosom do 68. godine, no to bi moglo imati i nesagledive posljedice jer su iznosi plaća i koeficijenti fiksni u sustavu.  Ako se ovako automatski ide u mirovinu sa 68 godina bez nekih kriterija, smatra, to će biti katastrofa. Stoga će se, kaže, u pregovorima tražiti da poslodavac, čelnik ustanove, može postaviti kriterije za ostanak u svijetu rada do 68. godine, odnosno da ne bude svima jednako.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap