Sindikati nezadovoljni jer Vlada odvojeno pregovara s poslodavcima: “To nije dobro”

Josip Mihaljević
30. rujna 2019.
Novosti
A- A+

Danas ujutro je u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava održan drugi krug pregovora sa sindikatima o izmjenama šest radno-mirovinskih zakona. U podne će o istom pitanju Vlada pregovarati sa poslodavcima, a sindikati smatraju da to nije dobro.

Krešimir Sever Snimak zaslona/HRT

Danas ujutro u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava održan je pregovarački sastanak sa sindikatima o izmjenama šest najavljanih radno-mirovinskih zakona, piše hr.n1info.com. Pregovarali su o Zakonu o radu (i drugim pratećim zakonima koji uređuju rad u specifičnim područjima) i promjenama koje su već u javnom savjetovanju. Radni odnos se po ovom prijedlogu neće prekidati sa 65 godina, nego sa 68, dok će radnik i dalje moći u starosnu mirovinu sa 65 godina života.

Moguće zlouporabe: Poslodavci zbog bolovanja i otpremnina protiv rada do 68

“Onima koji ne mogu raditi dulje treba omogućiti da sa 65 godina odu u mirovinu bez penalizacije i kažnjavanja, a one koji mogu i žele raditi dulje ostavilo bi se u svijetu rada do 68 godina”, kazao je Krešimir Sever.

Međutim, Vlada koja već par mjeseci inzistira na tzv. “socijalnom dijalogu”, imat će danas u podne pregovaranje o istoj temi, ali ovoga puta s poslodavcima. To je zasmetalo sindikatima:

“To je samo dokaz da poslodavci, koji inače glasno govore da su zauzeti za socijalni dijalog, koriste svaku prigodu da bi dvostrano razgovarali s vlašću. Očito je da se ta njihova priča nastavlja, oni imaju vrlo jak ulaz u vladu, a mi smo po strani i to nije dobro”, kazao je Sever koji smatra da bi svi zajedno trebali pregovarati o ovoj temi.

Sastanak s poslodavcima zakazan je u podne.

Sindikati nezadovoljni jer Vlada odvojeno pregovara s poslodavcima: “To nije dobro”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap