Mijenja se Zakon o radu, poslodavci šokirani odredbom o ‘doživotnim’ ugovorima

Josip Mihaljević
3. svibnja 2022.
Novosti
A- A+

Novi Zakon o radu, na kojem se već preko dvije godine radi, nećemo ugledati do kraja godine, ali ćemo dobiti izmjene i dopune postojećeg zakona. Hrvatska udruga poslodavaca šokirana je odredbom prema kojoj će se ukinuti obavezna mirovina s napunjenih 65 godina života – po novom bi radnici trebali birati do kada žele raditi.

radnivijek

Foto: Pixabay

Novi ministar rada Marin Piletić mandat započinje u razgovorima s poslodavcima i sindikatima o prijedlogu izmjena Zakona o radu (ZOR). Novi zakon već se dugo piše, ali ministar je kazao kako je realnije da ćemo prvo ugledati izmjene i dopune postojećeg zakona prije nego što se dovrši nova verzija. Nacrt prijedloga sadrži 60-ak članaka i dostavljen je socijalnim partnerima početkom mjeseca. Tek kada oni daju svoje komentare i sugestije, izmjene bi trebale biti upućene u javnu raspravu, donosi Poslovni.hr.

Novi Zakon o radu: U mirovinu više nećemo ići "automatski" sa 65 godina!

Poslodavci kažu kako prijedlog, u ovakvom obliku, ima brojne slabe točke i kako je suprotan trenutnoj realnosti tržišta rada. Ne vjeruju da će izmjene poboljšati krutu verziju Zakona o radu koja je na snazi od 2014. godine. Promjene idu u smjeru smanjivanja broja ugovora o radu na određeno vrijeme te o duljem radnom vijeku, koji bi, ovoga puta, trebao bi odluka pojedinca – radnika.

Poslodavci su šokirani odredbom koja definira prestanak radnog odnosa. Trenutačno ugovori o radu na neodređeno prestaju kada radnik navrši 65 godina života, osim ako se poslodavac i radnik ne dogovore drugačije. Međutim, novina bi bila da se to ograničenje u potpunosti obriše iz ZOR-a, što bi u biti značilo da će ugovor o  radu postati doživotan ugovor, s tim da radnik može odabrati trenutak njegovog prekidanja kada god to poželi.

Poslodavci argumentiraju kako takav prijedlog nije usklađen ni sa Zakonom o mirovinskom osiguranju koji predviđa odlazak u starosnu mirovinu sa 65 godina života. Radi se o rješenju koje nije dobro niti za radnike, niti za poslodavce te očekuju da će se sindikati također založiti za izmjenu ove odredbe jer su svojevremeno bili protiv podizanja dobne granice za odlazak u mirovinu sa 67 godina. Međutim, ta argumentacija zapravo ne drži vodu jer bi radnici i dalje mogli sa 65 godina raskidati ugovore o radu i ostvariti pravo na mirovinu, a oni koji osjećaju da mogu još raditi, ostali bi pod ugovorom dokle god oni to žele.

Mijenja se Zakon o radu, poslodavci šokirani odredbom o ‘doživotnim’ ugovorima
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap