Mirando Mrsić: “Bujanje povlaštenih mirovina urušit će mirovinski sustav!”

Josip Mihaljević
31. svibnja 2019.
Novosti
A- A+

Predsjednik ‘Demokrata’ Mirando Mrsić ponovno je održao konferenciju za medije u kojoj je napao članove Vlade. Smatra da ministar Pavić mora otići zbog mirovinske reforme, a ministar Medved zbog povlaštenih braniteljskih mirovina.

Foto: Mirando Mrsić | Youtube screenshot

Predsjednik Demokrata Mirando Mrsić danas je u Saboru ponovio svoje stavove o mirovinama po posebnim propisima i zatražio smjenu ministara Marka Pavića i Tome Medveda, piše vecernji.hr.

“Moram danas ponovno uznemiriti Medveda”

mirando mrsić

Mirando Mrsić: HDZ braniteljskim mirovinama kupuje glasove

Mrsić smatra kako mirovine po posebnim propisima ne smiju biti svete krave mirovinskog sustava, a upozorio je na nepovoljne trendove koji sugeriraju velike dodatne troškove u budućnosti.

“Prije par dana ministar branitelja je javno izjavio kako je izdvajanje braniteljskih od radničkih mirovina citiram „složen i strašno kompliciran proces“ otklanjajući time mogućnost da se uvede reda i smanji ogromna razlika između radničkih i braniteljskih mirovina. Ne samo to, ministar je poručio priopćenjem da je otvaranje ovog pitanja uznemiravanje branitelja i da to podliježe kaznenom progonu. Moram danas iz Hrvatskog sabora ponovno uznemiriti Medveda jer ako ne zaustavimo bujanje povlaštenih mirovina, mirovinski sustav će doživjeti kolaps. Medveda, Plenkovića ni Pavića ne zanimaju, kakve će mirovine primati hrvatski umirovljenici za 10 ili 20 godina jer im je samo važno samo dobiti kupiti mir i osigurati glasove”, kazao je Mrsić.

Mrsić je više puta ponovio svoje teze o razdvajanju povlaštenih od radničkih mirovina, a prošloga tjedna je situacija pomalo eskalirala kada je Ministarstvo branitelja u oštrom priopćenju kazalo kako Mrsićeve izjave podliježu kaznenom progonu.

Traži razdvajanje mirovina

Ministarstvo branitelja oštro po Mrsiću: "To podliježe kaznenom progonu"

Mrsić je s razdvajanjem mirovina kao ministar u Vladi Zorana Milanovića počeo 2013. godine, ali taj je proces zaustavljen čim su izgubili vlast.

“Zašto je to napravljeno? Prije par dana ministar branitelja je javno izjavio kako je izdvajanje braniteljskih od radničkih mirovina citiram „složen i strašno kompliciran proces“ otklanjajući time mogućnost da se uvede reda i smanji ogromna razlika između radničkih i braniteljskih mirovina. Ne samo to, ministar je poručio priopćenjem da je otvaranje ovog pitanja uznemiravanje branitelja i da to podliježe kaznenom progonu. Moram danas iz Hrvatskog sabora ponovno uznemiriti Medveda jer ako ne zaustavimo bujanje povlaštenih mirovina, mirovinski sustav će doživjeti kolaps. Medveda, Plenkovića ni Pavića ne zanimaju, kakve će mirovine primati hrvatski umirovljenici za 10 ili 20 godina jer im je samo važno samo dobiti kupiti mir i osigurati glasove”, upozorio je Mrsić.

Mrsić je zatim iznio podatke o prosječnim mirovinama. Branitelji imaju 5.618 kuna u prosjeku, dok obični radnici imaju 2.342 kune u prosjeku. Istaknuo je kako je najniža braniteljska mirovina za 54% veća od najniže radničke mirovine i smatra da će to u budućnosti ugroziti mirovinski sustav.

“Ministar branitelja neka osigura novac za braniteljske mirovine u proračunu svog Ministarstva, ministar znanosti i obrazovanja neka osigura novac za povlaštene mirovine akademika u svom proračunu itd.”, kazao je Mrsić.

Na kraju je kazao kako uopće ne dovodi u pitanje činjenicu da se braniteljma treba osigurati dostojanstvena mirovina, ali smatra da to nikako ne smije biti na teret radnicima i da ne smije ugrožavati mirovinski sustav.