Ministar Primorac: ‘Država se zadužila za mirovine već na samom početku mirovinske reforme’

Milan Dalmacija
5. lipnja 2023.
Novosti
A- A+

Ministar financija Marko Primorac ponovno obrazlažući najavljene izmjene u poreznom sustavu, poručio je kako se država za mirovine ionako zadužuje već 21 godinu, otkako je uveden drugi mirovinski stup te da nešto viša izdvajanja iz proračuna za mirovinske doprinose neće ugroziti buduće mirovine. Osvrnuo se i na uvođenje poreza na nekretnine za koje smatra da ne bi bilo fer.

marko primorac

Foto: Marko Primorac, budući ministar financija | efzg.unizg.hr

Marko Primorac je prije 10 mjeseci naslijedio Zdravka Marića na mjestu ministra financija. Dok je kao sveučilišni profesor prije dvije godine u jednoj studiji za Svjetsku banku tvrdio da se u porez na dohodak zadire iz političkih razloga i bez prevelike koristi za državu, ali sa značajnom štetom za lokalnu samoupravu, sad je u Intervjuu tjedna N1 televizije objasnio da ukidanje prireza ide u korist velikih gradova te da “Zagreb ne gubi ni centa”.

Upravo je ukidanje prireza jedinicama lokalne samouprave najveća promjena u šestom krugu porezne reforme, kako ga nazivaju vladajući, iako će ekonomisti reći kako je riječ o malim korekcijama koje s reformom nemaju veze. No, nama je ipak bitnije zadiranje u mirovinski sustav, kojim se omogućuju olakšice za poslodavce pri uplati mirovinskih doprinosa, koje će nadoknaditi državni proračun.

Dvodesetljetno zaduživanje

Primorac tvrdi da to neće utjecati na stabilnost budućih mirovina. Dodao je da se država ionako svake godine zadužuje za pokrivanje rupe u mirovinskom sustavu, nastale uvođenjem drugog stupa, 2002. godine.

Nižu se kritike porezne reforme: Mirovinski sustav je neodrživ, a mirovine postaju socijalna pomoć

– Već na samom početku mirovinske reforme, izdvajanjem dijela prihoda u drugi mirovinski stup, nastala je u prvom stupu rupa i država se zadužila za mirovine”, poručio je Primorac na događaje otprije 21 godinu i dodao da je sad pravo vrijeme za porezno rasterećenje.

Iako se kao sveučilišni profesor zalagao za uvođenje poreza na nekretnine, Marko Primorac kao ministar žustro ga odbacuje. Tvrdi kako je bilo razgovora o uvođenju poreza na nekretnine. On bi utjecao na većinu stanovnika, a naročito na umirovljenike za koje je nedavno objavljeno istraživanje SHARE pokazalo da osobe starije od 50 godina uglavnom posjeduju nekretnine, ali imaju niske prihode, o čemu možete čitati ovdje.

– Ne mislim da premijeri ne vole poreze na nekretnine. Ne postoji konsenzus o tome što bi trebala biti osnovica i kako bi se trebao obračunavati. Imamo određene elemente poreza na nekretnine u komunalnoj naknadi, porezu za kuće na odmor, pa je bilo ideja da se ne oporezuje prva nekretnina, nego druga i svaka sljedeća, pojasnio je Primorac.

‘Država od poreza na nekretnine nema ništa’

Kava i stariji | Pexels
Istraživanje je pokazalo: Hrvati stariji od 50 godina imaju nekretninu, ali nemaju novca

Istaknuo je da se građane poreznom politikom treba motivirati da se bave i drugim djelatnostima, a ne samo iznajmljivanjem nekretnina. Dodao je i kako država od poreza na nekretnine nema ništa.

– Može postojati okvir, ako ga netko hoće uvesti na lokalnoj razini, može. Zašto se ne uvodi sada? Jer je to promjena koja zahtijeva širi politički konsenzus. Bilo je nekoliko pokušaja uvođenja tog poreza, ali je probudilo skepsu i neopravdani strah kod građana i donositi takve promjene bez šireg konsenzusa, tumačenja, nema smisla. Mislim da je to instrument za financiranje jedinica lokalne samouprave koji im nedostaje, objasnio je ministar.

Smatra kako ne bi bilo pošteno donijeti bilo kakvu odluku koja nije bila jasno navedena u programu vladajućih. Dodaje da se nekretnine oporezuju, kao i dohodak od najma. No, čini se kako porez na nekretnine još neko vrijeme neće ugledati svjetlo dana na radost svih koji imaju nekretnine i mala primanja.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap