Istraživanje je pokazalo: Hrvati stariji od 50 godina imaju nekretninu, ali nemaju novca

Ana Kanazir
4. lipnja 2023.
Novosti
A- A+

Predstavljeni su rezultati zanimljivog istraživanja o zdravlju, starenju i umirovljenju starijih u Europi, a poznati su i podaci za Hrvatsku. Tako većina starijih osoba od 50 godina u našoj zemlji imaju vlastitu nekretninu, dobre društvene odnose, ali zato ne stoje najbolje financijski.

Kava i stariji | Pexels

Stariji par | Pexels

Istraživanje o navikama, zdravlju, ali i raznim izazovima starijih osoba provodili su istraživači s Ekonomskog fakulteta od 2015. godine do sada, a financirala ga je EU. Naziv samog istraživanja je SHARE, a obuhvatio je četiri faze anketa među starijima od 50 godina. Od listopada 2018. godine do završetka istraživanja obavljeno je oko 16.000 anketa kojima je obuhvaćeno oko 6.700 osoba.

Cilj je bio prikupiti razne podatke

Surova realnost starijih | Pexels
Uskoro kreće nova kampanja protiv ageizma: 'Želimo da što više ljudi osvijesti diskriminatora u sebi'

Starenje je normalan proces u životu, a potrebno je osigurati sredstva i uvjete kako bi ono bilo što bolje. Sam cilj ovog istraživanja je bio prikupiti različite mikropodatke o zdravlju, umirovljenju, socio-ekonomskom statusu, socijalnim i obiteljskim uvjetima osoba starijih od 50 godina. Ovi podaci onda mogu poslužiti za osmišljavanje poboljšanja kvalitete života starijih osoba i služe kao znanstvena podloga, ali i kao podloga za donošenje unaprijeđenih politika i javnih usluga.

Voditelj projekta u Hrvatskoj je profesor Šime Smolić koji je istaknuo važnost baze podataka SHARE, koja obuhvaća sva važna područja života – demografska obilježja, fizičko i mentalno zdravlje, rad i radne karijere, mirovine i život u mirovini, financijsku situaciju, potrošnju, socijalne mreže, obiteljske odnose.

Starije osobe imaju nekoliko problema

Rezultati istraživanja tako pokazuju da se stariji najviše suočavaju s problemima financijske prirode, točnije s nedostatkom novca, a tu su i nedostatni kapaciteti dugotrajne zdravstvene skrbi. Problem bi mogao biti i sve veći broj samačkih kućanstava i starenje kod kuće.

Voditelj projekta je istaknuo i kako je Vlada pokrenula niz projekata za starije, ali kako i dalje treba raditi na projektima dugotrajne zdravstvene skrbi i radnog aktiviranja starijeg stanovništva, a potrebno je nešto poduzeti i po pitanju vrlo niskih mirovina. Osim Vlade, mnoge druge institucije i udruge poduzimaju razne akcije za starije osobe, a jedna od njih je i Udruga StarKA koja pokreće kampanju kojom žele smanjiti i zaustaviti diskriminaciju prema starijima, o čemu smo pisali ovdje.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap