Ministar branitelja: “Status hrvatskog branitelja ne znači automatski i mirovina”

Josip Mihaljević
13. svibnja 2019.
Novosti
A- A+

Velik fokus na mirovinski sustav rezultirao je i ponovnom otvaranju tema mirovina po posebnim propisima. U isto vrijeme, dok su se još prikupljali potpisi, osvanula je i vijest kako je Hrvatska 24 godine poslije rata dobila novih 1687 branitelja. Ministar branitelja Tomo Medved tvrdi da nema govora o ugrozi proračuna.

tomo medved

Foto: Ministar branitelja Tomo Medved | Youtube screenshot

Ministar hrvatskih branitelja Domovinskog rata Tomo Medved je prošloga petka nakon sjednice Vlade komentirao reakcije javnosti na činjenicu da smo 24 godine nakon

vojnici u odorama stoje jedan pored drugog
Evo što po pitanju mirovina donosi novi Zakon o braniteljima

rata dobili 1687 branitelja, a prijava je bilo više od deset tisuća, piše dnevnik.hr.

“Govorite li možda o statusu hrvatskog branitelja? Status hrvatskog branitelja ne znači automatski i mirovina.

Je li normalno da netko tko je bio branitelj, u zakonu nema mogućnost ostvariti status branitelja, da im je netko ograničio vrijeme za ostvarivanje statusa, ali to ne znači ostvarivanje mirovine”, pojasnio je.

Podsjetimo, krajnji rok za ostvarivanje statusa branitelja zatvoren je 2009. godine, dakle 14 godina nakon završetka rata. Novim Zakonom o hrvatskim braniteljima taj rok je ponovno otvoren, a on objašnjava nove prijave.

“Ova Vlada je sustavno i temeljito pristupila priči Domovinskog rata, hrvatskih branitelja i omogućila podnošenje zahtjeva za ostvarivanje statusa branitelja. Jednako tako je omogućila ratnim vojnim invalidima sigurnost i garanciju svojih prava”, kazao je Medved.

Većina novih branitelja – nečasno otpušteni

tomo medved
Hrvatska dobila novih 1.687 branitelja, a prijavilo ih se više od 10 tisuća

Medved je kazao kako je polovica od 1600 branitelja i ranije imala status branitelje, ali su ga izgubili nečasnim otpustom.

Medved ističe da nečasno otpušteni ne znači da su bili procesuirani:

“Odnosno, administrativno su provedeni kao nečasno otpušteni djelatnici iz policije ili oružanih snaga i ova Vlada je vratila mogućnost kroz odgovarajući postupak ostvarivanja statusa. Ti su ljudi podnijeli zahtjev za raskid djelatne vojne službe, a njihovi su personalni djelatnici to knjižili kao neopravdani izostanak na pet dana pa su izgubili status, stoga smo im nakon 20 godina vratili mogućnost da ostvare svoj status”, kazao je.

Drugim riječima, radi se o ljudima koji su samovoljno napustili vojnu službu, a prema Zakonu o oružanim snagama kazna za to je nečasni otpust i gubitak svih prava i povlastica koje bi bivši vojnici uživali nakon prestanka službe.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap