Hrvatska dobila novih 1.687 branitelja, a prijavilo ih se više od 10 tisuća

Josip Mihaljević
11. svibnja 2019.
Novosti
A- A+

Krajnji rok za prijavu statusa branitelja bio je 2009. godine. Međutim, novi Zakon o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog roka dao je mogućnost naknadne prijave, a prijavilo se više od 10 tisuća novih branitelja.

tomo medved

Foto: Ministar branitelja Tomo Medved | Youtube screenshot

Od završetka akcije ‘Oluja’ prošlo je 24 godine, a Hrvatska je odnedavno dobila 1.697 novih branitelja, piše tportal.hr.

vojnici u odorama stoje jedan pored drugog
Evo što po pitanju mirovina donosi novi Zakon o braniteljima

Prije stupanja na snagu novog Zakona o braniteljima, krajnji rok za prijavu statusa branitelja bio je prije deset godina. Međutim, novim zakonom otvoren je rok prijave, a prijava je bilo poprilično dosta – više od 10 tisuća. Tu brojku je Novom listu potvrdilo Ministarstvo obrane i Ministarstvo unutarnjih poslova.

Međutim, pravila za priznavanje su poprilično stroga. Od 10.600 pristiglih zahtjeva, za sada ih je riješeno 3.470, a od tog broja 47,3 posto ljudi dobilo je priznanje statusa branitelja. Ostatak je odbijen.

Prije nego li je ministar Tomo Medvedd zatvorio registar branitelja za javnost, u njemu je bilo 505.694 branitelja. Mirovinu po posebnim propisima ostvarilo je nešto više od 71.000 branitelja, a prosječna mirovina im je 5.800 kuna.

 

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap